"Rim pravi dovolj," sporočajo protestniki. Foto: Reuters
Virginia Raggi
Virginia Raggi, prva županja Rima, je bila izvoljena po korupcijskih škandalih tradicionalnih strank. Zdaj je tudi sama obtožena zlorabe položaja. Foto: EPA

Protest v soboto je potekal pred mestno hišo, zbralo pa se je od 5.000 do 8.000 ljudi. Virginia Raggi je bila kandidatka zdaj vladajočega Gibanja petih zvezd, položaj županje glavnega mesta pa je zasedla leta 2016. V tem času pa je njena priljubljenost upadla zaradi nenaslavljanja težav zadolženega mesta, poroča BBC.

Protestniki so imeli s seboj oranžne mrežaste ograje, ki jih mestne oblasti postavljajo ob poškodovanih cestah, nevarnih delih pločnikov ali padlih drevesih. "Mesto je povsem neurejeno. Ni več pravil ali družbene kohezije," je dejala 57-letna protestnica Marita Monaco.

Podgane, divji prašiči
Med drugim se mesto spopada tudi s podganami in divjimi prašiči, ki iščejo hrano po smeteh, ter slabim javnim prevozom. Samo letos se je v Rimu vnelo okoli 20 avtobusov, večinoma zaradi slabega vzdrževanja.

"Rim je postal odprta kanalizacija, škandal, poln podgan, lisic, divjih prašičev in smeti," je Rimljana Salvatoreja Golina navedel Guardian. "Utapljamo se v smeteh in tega ne prenesemo več," je dejal.

Protest je sledil nesreči na tekočih stopnicah na eni izmed glavnih postaj podzemne železnice ta teden, v kateri je bilo poškodovanih več kot 20 ljudi.

Mesto se spopada tudi z nasiljem. Policija je tako aretirala tri ljudi, prebežnike, potem ko so v zapuščeni stavbi našli truplo 16-letnice, ki je bila omamljena in posiljena.

Županja: Potrebujem več časa
Virginia Raggi, prva županja Rima, medtem pravi, da napreduje pri reševanju težav mesta in da potrebuje več časa, da dokonča svoje delo. Kritiki pa pravijo, da se stvari slabšajo, ne izboljšujejo.

Županja je na položaj prišla po tem, ko so korupcijski škandali omadeževali podobo tradicionalnih strank, tako levih kot desnih. Zdaj pa se tudi sama spopada s podobnimi očitki. Proti njej poteka sojenje zaradi domnevne zlorabe položaja ob nekem imenovanju v njenem kabinetu. Sodba bo znana 10. novembra. Virginia Raggi je dejala, da bo ob morebitni obsodbi odstopila, kar bi lahko vodilo do novih volitev.