Rio 2016, Tokio 2020 ... Kje pa bodo olimpijske igre potekale leta 2024? V igri ostajajo Budimpešta, Pariz in Los Angeles. Foto: Televizija Slovenija
Rio 2016, Tokio 2020 ... Kje pa bodo olimpijske igre potekale leta 2024? V igri ostajajo Budimpešta, Pariz in Los Angeles. Foto: Televizija Slovenija

Rimske oblasti so odločitev, da Rim ne bo kandidiral za izvedbo največjega športnega tekmovanja čez osem let, posredovale Mednarodnemu olimpijskemu komiteju.

"Poslal sem pismo MOK-u in pojasnil, da se Rim umika od kandidature za OI 2024," je dejal predsednik Italijanskega olimpijskega komiteja (CONI) Giovanni Malago in dodal, da mu je žal, ker Italija ne bo kandidirala. "Diplomatsko sem rekel, da imamo v tej bitki 25-odstotne možnosti. A prepričan sem, da bi imeli v rokah zelo dobre karte," je še povedal Coni.

Za slovo od olimpijske kandidature se je zavzemala nova županja Rima Virginia Raggi. Skoraj dve tretjini svetnikov sta podprli idejo Raggijeve, da finančno obubožano mesto odstopi od kandidature in prej reši svoje težave.

Italija in Rim sta olimpijske igre nazadnje gostila leta 1960, zimske igre so bile v tej državi trikrat, nazadnje v Torinu leta 2006.

V igri za olimpijske igre po odpovedi Rima ostajajo Budimpešta, Los Angeles in Pariz. MOK bo o prireditelju odločal na zasedanju v Limi septembra 2017.


Mednarodni olimpijski komite je zaradi dopinga, ki so ga odkrili z novimi metodami pri dodatnem pregledu vzorcev, odvzel zlato olimpijsko medaljo ruski atletinji Tatjani Lisenko, ki ga je v metu kladiva osvojila leta 2012 na olimpijskih igrah v Londonu. Zlata medalja bo zdaj pripadla svetovni rekorderki, aktualni svetovni in evropski prvakinji ter letošnji olimpijski zmagovalki Aniti Wlodarczyk iz Poljske, srebro Nemki Betty Heidler, bron pa Kitajki Džang Ven Šiu.