Gibanje pet zvezd še nikoli ni vladalo v tako velikem mestu, kot je Rim. To pomeni prelomnico za stranko. Na sliki nova rimska županja Virginia Raggi. Foto: Reuters
Gibanje pet zvezd še nikoli ni vladalo v tako velikem mestu, kot je Rim. To pomeni prelomnico za stranko. Na sliki nova rimska županja Virginia Raggi. Foto: Reuters
Matteo Renzi
Uspeh Gibanja pet zvezd pomeni precejšen udarec za premierja Mattea Renzija in njegovo Demokratsko stranko. Foto: Reuters
Rim dobil prvo županjo

V Italiji je bil v nedeljo drugi krog lokalnih volitev, dva tedna po prvem. Rim bo dobil prvo županjo, in sicer 37-letno Virginio Raggio, do nedavnega malo znano odvetnico, ki je dobila dve tretjini glasov in tako premagala kandidata vladajoče Demokratske stranke Roberta Giachettija.

Gre za velik uspeh populistične stranke Gibanje petih zvezd, ki bi bil lahko tudi odskočna deska za to stranko pred parlamentarnimi volitvami leta 2018, poroča BBC. Ob tem pa gre tudi za velik udarec za premierja Mattea Renzija in njegovo levosredinsko Demokratsko stranko, ki ji je sicer uspelo zmagati v finančnem središču Italije ,Milanu in Bologni.

"Bom županja vseh Rimljanov. Obnovila bom zakonitost in preglednost mestnih ustanov po 20 letih slabega vladanja. Z nami se začenja nova doba," je dejala Virginia Raggi. A nova županja se bo morala spopasti z velikim dolgom mesta, več kot 13 milijard evrov, kar je dvakrat toliko, kot je rimski letni proračun. Prebivalci in prebivalke Rima so jezni zaradi lukenj v cestah, kupov smeti in velikih pomanjkljivostih v javnem prevozu in stanovanjski politiki, poroča BBC.

Nekdanji rimski župan Ignazio Marino iz Demokratske stranke je odstopil oktobra lani zaradi škandala, povezanega s porabo denarja, glavno mesto Italije pa od takrat ni imelo župana. Še večji škandal, ki vključuje vpliv organiziranega kriminala v mestnem svetu, je spodbudil rast priljubljenosti populističnega Gibanja petih zvezd, ki je v kampanji poudarjal ravno boj proti korupciji.

Torino presenetljivo v roke Gibanja petih zvezd
V Torinu je prav tako zmagala kandidatka Gibanja petih zvezd, in sicer 31-letna Chiara Appendino, kar je pomenilo dodaten udarec za Demokratsko stranko, saj je njen kandidat v prvem krogu osvojil največ glasov. Gibanje petih zvezd, ki je nastalo leta 2009, se želi uveljaviti kot glavna opozicijska stranka pred naslednjimi parlamentarnimi volitvami.

Premier Renzi svojo politično prihodnost sicer veže na izid oktobrskega referenduma o obsežnih ustavnih spremembah, ki bi močno okrnile pristojnosti senata, kjer naj bi bili razlogi za italijansko politično nestabilnost po drugi svetovni vojni.

Trst v roke kandidata s podporo Severne lige
Županski položaj v Trstu je s skoraj 53 odstotki osvojil Roberto Dipiazza, kandidat strank Naprej, Italija nekdanjega premierja Silvia Berlusconija in profašistične Severne lige. Dipiazza je županoval že med letoma 2001 in 2010.

Rim dobil prvo županjo