Raggijeva se je pridružila skupini žensk na čelu velemest, kot so Barcelona, Cape Town, Madrid, Pariz in Santiago. Foto: Reuters
Raggijeva se je pridružila skupini žensk na čelu velemest, kot so Barcelona, Cape Town, Madrid, Pariz in Santiago. Foto: Reuters
Gibanje petih zvezd je na nedeljskih volitvah doseglo izjemne rezultate. Foto: Reuters
Raggijeva si želi Rima, v katerem bi lahko njen sin brezskrbno odraščal. Foto: Reuters
Politični premiki v Italiji

"Od kraljev do konzulov, od cesarjev do papežev, vladarji Rima so bili vedno moški. Do zdaj," je AFP pospremil novico o zmagi Raggijeve na županskih volitvah, ki je s tem postala prva rimska županja - hkrati pa tudi najmlajša.

Leta 1978 rojena Raggijeva, telegenična Rimljanka, ki velja za vzhajajočo zvezdnico populističnega gibanja, ki ga je ustanovil komik Beppe Grillo, se sicer zaveda, da je enakost med spoloma še vedno bolj neuresničljiva želja, pa vendar na svoj uspeh gleda kot na prvi znak korenitih družbenih sprememb, ki jih M5S vnaša v Italijo.

"Z nami se začenja nova doba," je dejala Raggijeva ob razglasitvi izidov. "Delali bomo, da bi mestnim institucijam povrnili zakonitost in transparentnost." Odvetnica, katere edine politične izkušnje do zdaj so bile stolček v mestnem svetu, je v le nekaj mesecih kampanje prepričala prebivalce prestolnice, naveličane korupcije, ki prežema vse pore večnega mesta.

Kot je povedala, se je v politiko pred petimi leti podala kmalu po rojstvu sina Mattea (njegov oče je Virginiin strankarski kolega Andrea Severini), saj ni želela, da bi odraščal v tako pokvarjenem mestu.

Boj proti korupciji
Kljub pomanjkanju vodstvenih izkušenj pa je strokovnjakinja za intelektualne pravice prepričana, da ima znanje, značaj in iznajdljivost, potrebne za povrnitev morale in ugleda Rima. "Vedno sem bila zelo osredotočena in zelo odločna," obljublja.

Prav nasprotovanje endemičnemu kronizmu in korupciji v Italiji je tisto, kar volivce najbolj privlači na M5S. In Rim je imel kar lep delež omenjenega. Proti več desetim lokalnim poslovnežem, visokim predstavnikom in politikom trenutno poteka sojenje zaradi njihove vpletenosti v kriminalno mrežo, ki je mesto opeharila za več deset milijonov evrov.

Prevare, znane pod skupnim imenom "Mafia Capitale", so se kopičile že leta - od kraje sredstev, namenjenih za šolski prevoz romskih otrok, do tlakovanja ulic s kot las tankimi površinami.

Rim Rimljanom
Raggijeva v svojem programu ne obljublja čudežev, ampak se je osredotočila na povsem lokalne, vsakodnevne težave, ki pestijo Rimljane. Njen cilj je Rim, "v katerem se da živeti". Tako na primer kandidatka, ki je prepričala s preprostim sloganom "Rim Rimljanom" načrtuje posebne pasove za avtobuse, povečanje števila kolesarskih stez, boljše upravljanje odpadkov ...

Da zanjo ni "svetih krav", priča tudi njena napoved, da se bo lotila celo Vatikana. Od svetega sedeža zahteva več sto milijonov evrov neplačanih davkov na vatikanske nepremičnine, ki si jih prejšnje mestne oblasti nikdar niso upale izterjati.

Levičarska političarka je celo tako zelo osredotočena na lokalno problematiko, da nasprotuje kandidaturi Rima za olimpijske igre 2024, saj vztraja, da bi se moralo mesto osredotočiti na osnovne potrebe same lokalne skupnosti, preden gosti tako veliko mednarodno tekmovanje. Raggijeva kot kandidatka M5S-ja predstavlja vzpon t. i. protisistemskih kandidatov, ki opozarjajo, da ustaljeni politični esteblišment (vključno z Evropsko unijo) ne deluje. V ZDA sta taka kandidata tako Donald Trump kot Bernie Sanders.

Uspeh Raggijeve in Petih zvezd na volitvah tako nakazuje tudi morebitne spremembe v samem vrhu italijanske politike - parlamentarne volitve bodo potekale leta 2018.

Politični premiki v Italiji