Posledice napada v naselju Glevaha pri Kijevu. Foto: Reuters
Posledice napada v naselju Glevaha pri Kijevu. Foto: Reuters

Ruska vojska v okviru vojaške agresije nad Ukrajino, ki traja že od konca februarja lani, v zadnjih mesecih intenzivno obstreljuje energetsko infrastrukturo države in tudi v zadnjem nizu napadov je bilo po navedbah oblasti v Kijevu zadetih več infrastrukturnih objektov.

Najhuje je bilo na območju Kijeva, Odese in Vinice, kjer so bili tudi izpadi elektrike. A kot je sporočil tiskovni predstavnik civilne zaščite Oleksander Horunši, je bilo tarča napadov vsega skupaj enajst regij.

Ruske sile so po navedbah ukrajinske vojske izstrelile 55 raket in 24 brezpilotnih letal na cilje po vsej Ukrajini, pri čemer je vsa brezpilotna letala in najmanj 47 ruskih raket ukrajinska zračna obramba sestrelila.

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Jurij Ignat je za tamkajšnje medije povedal, da je več ruskih bombnikov TU-95 izvedlo raketne napade iz severne regije Murmansk.

"Sovražnik je v smeri Kijeva izstrelil več kot 15 manevrirnih raket. Zaradi odličnega dela zračne obrambe so bile vse sestreljene," je dejal vodja kijevske vojaške uprave Sergej Popko. Župan Kijeva Vitalij Kličko pa je dejal, da je v napadu v Kijevu umrl en človek, še dva pa sta bila ranjena. Prebivalce je pozval, naj ostanejo v zakloniščih. 55-letnega moškega naj bi sicer ubili delci ruske rakete, ki jo je sestrelila ukrajinska zračna obramba.

Ukrajinske letalske sile so sporočile, da so sestrelile tudi kopico brezpilotnih letal iranske izdelave. "Napadalna brezpilotna letala so bila izstreljena z vzhodne obale Azovskega morja. Po predhodnih informacijah je sovražnik uporabil 24 brezpilotnih letal šahed. Vseh 24 je bilo uničenih," so dodale ukrajinske sile.

Po besedah ukrajinskega ministra za energetiko Hermana Haluščenka je bilo v napadu prizadetih več objektov energetske infrastrukture, ponekod pa je bil izpad električne energije. "Najtežje razmere so trenutno v kijevski regiji, Odesi in Vinici," je še dodal.

Oblasti v južni ukrajinski regiji Odesa so sporočile, da so ruske rakete zadele dva objekta energetske infrastrukture, obnova poškodovanih objektov pa bi lahko trajala več dni.

Prizor iz Hersona. Foto: Reuters
Prizor iz Hersona. Foto: Reuters

Kijev zdaj prosi za bojna letala

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo kmalu za tem, ko so Nemčija in ZDA Ukrajini obljubile dobavo bojnih tankov, zahodne države zaprosil tudi za rakete dolgega dosega in bojna letala.

"Razširiti moramo sodelovanje na področju topništva in začeti dobavo raket dolgega dosega," je poudaril Zelenski in hkrati pozval tudi k dobavi bojnih letal. "To so sanje in to je naša naloga," je nadaljeval.

Ob tem se je zahvalil nemškemu kanclerju Olafu Scholzu in ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu za napovedano pošiljko bojnih tankov leopard in abrams. "Hvaležen sem našim zaveznikom za njihovo pripravljenost, da nam zagotovijo sodobne in zelo potrebne tanke. Način, kako vsi skupaj sodelujemo pri krepitvi svobode, obrambi Ukrajine in Evrope, je zgodovinski dosežek," je dejal.

Ob tem je Zahod pozval, naj tanke pošlje hitro in v zadostnih količinah. "Hitrost in količina sta zdaj ključnega pomena. Večjo obrambno podporo bodo naši junaki na fronti prejeli od sveta, hitreje se bo končala ruska agresija," je še dodal.

Kijev je skupaj z več zahodnimi državami že dlje časa pozival Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo tankov leopard, ki jih je Ukrajini pripravljeno poslati več evropskih držav. Nemčija je bila do tega zadržana, v sredo pa je po večmesečnem oklevanju vendarle popustila.

Zavezala se je, da bo Ukrajini dostavila 14 leopardov. Dobavo leopardov pa so napovedale še Poljska, Finska, Španija in Norveška. Tudi ZDA so v sredo napovedale dobavo 31 bojnih tankov M1 abrams in pri tem poudarile, da gre pri njihovi dobavi za zaščito ukrajinskega ozemlja, in ne za grožnjo Rusiji.

Ameriški tank M1 abrams. Foto: EPA
Ameriški tank M1 abrams. Foto: EPA

Prvi tanki naj bi prišli v nekaj tednih

Poljska je sporočila, da bo 14 tankov leopard Kijevu dobavila v nekaj tednih oziroma takoj, ko bodo ukrajinske sile zaključile ustrezno usposabljanje. V Berlinu so dejali, da bo 14 leopardov, ki so jih obljubili Kijevu, tja prispelo konec marca ali v začetku aprila. Za konec marca so 14 tankov challenger napovedali tudi v Londonu.

"Takoj ko bodo Ukrajinci zaključili z usposabljanjem, bomo leoparde pripravljeni predati ukrajinski strani. Prepričan sem, da je to vprašanje nekaj tednov," je povedal namestnik poljskega obrambnega ministra Wojciech Skurkiewicz.

Nemški obrambni minister Boris Pistorius je naznanil, da se bo v Nemčiji v naslednjih dneh začelo usposabljanje ukrajinskih vojakov za pehotna bojna vozila marder, medtem ko se bo usposabljanje za bojne tanke leopard začelo nekoliko pozneje.

Medtem so iz Londona sporočili, da bo britanska vlada 14 obljubljenih bojnih tankov challenger 2 Ukrajini dobavila do konca marca, usposabljanje zanje pa se bo po besedah sekretarja na britanskem obrambnem ministrstvu Alexa Chalka začelo že prihodnji teden. Opremiti Ukrajino, da bo izrinila ruske sile s svojega ozemlja, je "enako pomembno kot opremiti jo, da bo branila, kar že ima", je dejal Chalk.

Tudi Kanada je sporočila, da se bo pridružila ZDA, Nemčiji, Veliki Britaniji in drugim državam, ki so se odločile Ukrajini dobaviti bojne tanke. Obrambna ministrica Anita Anand je dejala, da bo njena država "v prihodnjih tednih" Kijevu poslala štiri bojno pripravljene tanke leopard, in dodala, da bi se to število lahko sčasoma povečalo.

Moskva ukinila najstarejšo rusko nevladno organizacijo

Kijev je skupaj z več zahodnimi državami že dlje časa pozival Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo leopardov, ki jih je Ukrajini pripravljeno poslati več evropskih držav. Nemčija je bila do tega zadržana, v sredo pa je po večmesečnem oklevanju vendarle popustila. Dobavo leopardov Kijevu so poleg Nemčije in Poljske napovedale tudi Finska, Španija in Norveška.
ZDA so medtem napovedale dobavo 31 bojnih tankov M1 abrams in poudarile, da gre pri tem za zaščito ukrajinskega ozemlja in ne za grožnjo Rusiji.

Kremelj: Zahod je neposredno vpleten

Odločitev zahodnih držav, da Ukrajini dobavijo sodobne bojne tanke, kaže na njihovo neposredno vpletenost v konflikt, je opozoril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Evropske prestolnice in Washington nenehno dajejo izjave, da pošiljanje različnih vrst orožja, vključno s tanki, nikakor ne pomeni njihove vpletenosti v sovražnosti. S tem se ne strinjamo. V Moskvi to razumemo kot neposredno vpletenost v konflikt in vidimo, da se le ta povečuje," je dejal Peskov.

Ob tem je opozoril, da se je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dolgo časa pripravljal na vojno, in da pogovori med njim in ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom niso več mogoči, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

"Vemo, kakšne obljube je Zelenski dal med svojo predsedniško kampanjo. Nikoli ni rešil problematike Doneškega bazena, odpovedal se je sporazumom iz Minska, še več, izkazalo se je, da jih nikoli ni nameraval izvajati, saj se je pripravljal na vojno," je še dodal Peskov.

Rusija opozarja zahod pred pošiljanjem orožja Ukrajini