Milijoni potnikov so morali poiskati alternativne možnosti prevoza ali delati od doma. Foto: EPA
Milijoni potnikov so morali poiskati alternativne možnosti prevoza ali delati od doma. Foto: EPA

Sindikata Aslef in RMT, ki zastopata strojevodje, se že dlje časa neuspešno pogajata za višje plače in o boljših razmerah za delo. Kot je opozoril generalni sekretar sindikata Aslef Mick Whelan, je brez železniških storitev ostal velik del države. Po navedbah nemške tiskovne agencije DPA mirujejo vlaki operaterjev Avanti West Coast, CrossCountry, Northern in Southern.

Podobnim dogodkom očitno ni videti konca, saj je Whelan napovedal, da bi lahko strojevodje stavkali še prihodnja tri leta.

Kot je pojasnil, strojevodjem že štiri leta niso povišali plač, pogajanja s skupino Rail Delivery Group (RDG), ki zastopa operaterje železnic, pa so v tem trenutku nazadovala.

"Od nas zahtevajo, da opustimo kolektivna pogajanja in privolimo v dogovor brez stavke. Očitno je bilo, da bo zavrnjen – zasnovan je bil tako, da ne bo uspešen," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP ocenil Simon Weller iz sindikata Aslef.

Predsednik RDG-ja Steve Montgomery je razmere opisal z besedami, da "pogovori niso napredovali tako hitro, kot bi si želeli." Zagotovil je, da si v trenutnih gospodarskih razmerah želijo zaposlenim zagotoviti višje plače, hkrati pa poudaril, da so večji napredek v pogajanjih dosegli s sindikatom RMT.

"Od RMT-ja zahtevamo, da ponudbo posreduje članom in jim omogoči, da se odločijo, ali je ta sprejemljiva. Upam, da bo ponudba, ki smo jo dali, ustavila stavke," je še poudaril, potnikom pa se je opravičil za "omejene" storitve, ki bodo trajale ves dan, pri čemer bodo nekateri začeli delovati pozneje tudi v soboto.

Strojevodje so se pridružili stavkajočim v najbolj obsežni stavki v Združenem kraljestvu v zadnjem več kot desetletju, ki se je odvijala v sredo, še poroča AFP.

V njej je sodelovalo pol milijona delavcev, med njimi tudi učitelji in osebje mejnih organov. Zaposleni v javnem sektorju zahtevajo povišanje plač zaradi rekordnih ravni inflacije, ki se trenutno giblje pri skoraj 11 odstotkih, in posledično težav s pokrivanjem življenjskih stroškov.

Britanski premier, multimilijonar Rishi Sunak, na drugi strani vztraja pri tem, da si država, ki naj bi letos vstopilo v recesijo, ne more privoščiti dvomestnega povišanja plač, ob tem pa obljublja, da bo letos inflacijo prepolovil. "Držati se moramo poti," je dejal za televizijsko hišo TalkTV v intervjuju ob prvih 100 dneh njegove vlade.