Zelenski (v ospredju) se s kolegi veseli prvih vzporednih izidov. Foto: Reuters
Zelenski (v ospredju) se s kolegi veseli prvih vzporednih izidov. Foto: Reuters

Vzporedni izidi kažejo, da je Služabnik ljudstva osvojil 43,9 odstotka glasov. "Naši glavni prioriteti ‒ in to ponavljam za vse Ukrajince ‒ bosta končanje vojne in boj proti korupciji, ki vztraja v naši državi," je v prvem odzivu na izide vzporednih volitev napovedal 41-letni nekdanji komik Zelenski.

Na drugem mestu je prorusko zavezništvo Opozicijska platforma ‒ Za življenje, ki naj bi zbrala 11,5 odstotka glasov.

Na tretjem mestu je Evropska solidarnost nekdanjega predsednika Petra Porošenka, na četrtem Domovina nekdanje premierke Julije Timošenko ter na petem stranka Glas rokovskega zveznika Sviatoslava Vakarčuka.

Za 424 sedežev v vrhovni radi se je potegovalo okoli 6.000 kandidatov iz 22 strank. Enodomna vrhovna rada ima petletni mandat, šteje pa 450 sedežev, med katerimi jih bo 26 ostalo nezasedenih, saj pripadajo Krimu in območjem na vzhodu države, kjer niso volili.

Zelenski sklical predčasne volitve ob inavguraciji

41-letni Zelenski je predčasne volitve razpisal že ob predsedniški inavguraciji, saj je v ukrajinski vrhovni radi sedela poslanska večina, naklonjena prejšnjemu predsedniku Porošenku.

Danes je pred voliščem za BBC dejal, da so parlamentarne volitve morda še pomembnejše od predsedniških.

Ukrajina ima mešan parlamentarno-predsedniški sistem, zato je pomembno, da bo reforme Zelenskega podprla tudi vrhovna rada, poroča dopisnica RTV Slovenija Vlasta Jeseničnik.

34 milijonov Ukrajincev izbira nove poslance. Foto: Reuters
34 milijonov Ukrajincev izbira nove poslance. Foto: Reuters

S kom v koalicijo?

Zelenski je ob oddaji glasu dejal, da je odprt za sklepanje zavezništev, vendar je namignil, da v primeru zmage "ne vidi koalicije s starim vodstvom". Večina obrazov v njegovi stranki je mladih in novih v politiki, saj na svoji listi niso dovolili kandidirati dosedanjim poslancem.

Enako politiko je ubrala tudi nova stranka Glas.

34 milijonov volilnih upravičencev

Na volitve je bilo pozvanih okoli 34 milijonov volivcev, a več kot tri milijone ljudi v separatističnih pokrajinah Doneck in Lugansk na vzhodu Ukrajine tako kot na predsedniških volitvah aprila ni volilo.

Tokratne volitve so bile zadnje po mešanem sistemu. V Ukrajini namreč 225 poslanskih sedežev volijo po proporcionalnem sistemu, preostalih 199 pa v enem krogu po večinskem sistemu.

Julija Timošenko je že oddala svoj glas. Foto: EPA
Julija Timošenko je že oddala svoj glas. Foto: EPA

Zelenski unovčil željo po spremembi

Ukrajinci so siti političnega ustroja, ki se že leta otepa korupcije, medtem ko gospodarstvo šepa, konflikt med proruskimi separatisti in ukrajinskimi silami na vzhodu Ukrajine pa se nadaljuje.

Prav na tej podlagi je aprila na predsedniških volitvah zmagal 41-letni nekdanji komik Zelenski, ki se označuje za vsakdanjega človeka, ki si želi napasti korupcijo in dvigniti življenjsko raven v eni najrevnejših držav Evrope.