Avtobus je, preden je zapeljal s ceste, trčil v štiri avtomobile, v katerih pa ni bil nihče poškodovan. Foto: EPA
Avtobus je, preden je zapeljal s ceste, trčil v štiri avtomobile, v katerih pa ni bil nihče poškodovan. Foto: EPA

"Naša ministrstva niso bila sposobna preprečiti te tragedije," je dejal minister za regionalni razvoj in javna dela Nikolaj Nankov, ki je sporočil odločitev o teh treh odstopih. Poleg njega sta odstopila tudi prometni minister Ivajlo Moskovski in notranji minister Valentin Radev.

K odstopu jih je obenem pozval tudi premier Bojko Borisov, potem ko so prvi rezultati preiskave pokazali, da je bila cesta, kjer se je nesreča zgodila, pred kratkim obnovljena. Vendar pa je Nankov odredil uporabo asfalta slabe kakovosti, ki ni bila v skladu s standardi.

Notranje ministrstvo se medtem ni ustrezno odzvalo na pritožbe številnih voznikov, ki so že pred tem izražali zaskrbljenost zaradi številnih prometnih nesreč na odseku, kjer se je zgodila tudi avtobusna nesreča. Poleg tega avtobus ni opravil enega izmed dveh obveznih tehničnih pregledov, za kar je pristojno prometno ministrstvo.

Radev: Izprijen sistem javnega naročanja
"Tragedija je osvetlila izprijen sistem javnega naročanja, predvsem pri gradbenih delih, kjer je nekaznovanost vseprisotna. To je očitno, vendar zaradi tega umirajo ljudje," je povedal bolgarski predsednik Rumen Radev. Vodja opozicijskih socialistov Kornelia Ninova je ob tem poudarila korupcijo in navedla, da "korupcija ubija".

Avtobus z bolgarskimi turisti, ki je bil na poti v glavno mesto Sofijo, je v soboto pri kraju Svoge zapeljal s ceste v reko, pri čemer je umrlo 17 ljudi, nekaj deset pa jih je bilo poškodovanih. V času nesreče je na območju močno deževalo.

Bolgarske ceste sicer vsako leto zahtevajo okoli tisoč življenj. Lani je imela po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat Bolgarija drugo najvišjo stopnjo umrljivosti v prometu v Evropski uniji za Romunijo in dvakrat večjo od povprečja v EU-ju.