Stavka bo torej zajela vse polete Ryanaira, ki so do četrtka ob 2.59 predvideni na nemška letališča in z njih. Foto: Reuters
Stavka bo torej zajela vse polete Ryanaira, ki so do četrtka ob 2.59 predvideni na nemška letališča in z njih. Foto: Reuters

Nemški sindikat pilotov Vereinigung Cockpit je približno 400 pilotov in kopilotov irske letalske družbe, ki so nameščeni v Nemčiji, pozval, naj delo prekinejo od danes ob 3.01 do naslednjega dne ob 2.59. Stavka bo torej zajela vse polete, ki so v tem časovnem obdobju predvideni na nemška letališča in z njih.

Za danes je stavko napovedal tudi nemški sindikat Verdi, ki združuje Ryanairovo kabinsko osebje v Nemčiji. Gre za približno 1.000 delavcev, ki imajo po navedbah sindikata za približno 1.000 evrov nižje plače kot zaposleni pri primerljivih prevoznikih, kot je Easyjet.

Kabinsko osebje bo tokrat stavkalo prvič, piloti pa so delo prekinili že v preteklosti, prvič tik pred lanskim božičem. Takrat je Ryanairu uspelo izvesti vse predvidene polete, saj je v Nemčijo za ta čas poslal svoja letala in posadke iz drugih držav. Tokrat so odpovedali 150 od 400 za danes predvidenih poletov.

Vodstvo grozi z odpuščanjem
Vodstvo Ryanaira meni, da stavka ni upravičena. Nemške pilote so pozvali, naj danes pridejo na delo. Če se bodo stavke nadaljevale, pa že grozijo z odpuščanjem tako pilotov kot kabinskega osebja.

Irski letalski prevoznik ima na 11 nemških letališčih nameščenih več kot 40 letal, kar je približno desetina njegove celotne flote.