Wagner. Foto: Reuters
Wagner. Foto: Reuters

"Wagner je nasilna in destruktivna organizacija, ki v tujini deluje kot vojaški instrument Rusije in predsednika Vladimirja Putina," je za britanski časopis Daily Mail dejala konservativna notranja ministrica Suella Braverman.

"Skupina je vpletena v ropanje, mučenje in barbarske poboje. Njihove operacije v Ukrajini, na Bližnjem vzhodu in v Afriki ogrožajo svetovno varnost. Gre za teroriste, preprosto in jasno," je dodala.

V skladu z zakonom o terorizmu britanski notranji minister oziroma ministrica lahko prepove določeno organizacijo, če meni, da je vpletena v terorizem. Skupina Wagner se bo s tem ukrepom pridružila drugim skupinam, kot sta palestinsko gibanje Hamas in nigerijski Boko Haram.

Članstvo v skupini Wagner, podpiranje skupine in nagovarjanje k temu, organiziranje srečanj in nošenje njenega logotipa v javnosti bo v Združenem kraljestvu predvidoma od 13. septembra dalje kaznivo dejanje, za katero bo zagrožena kazen do 14 let zapora.

Načrtovano potezo britanske vlade je danes potrdil tudi novi obrambni minister Grant Shapps. "Glede na dejavnosti, s katerimi se ukvarja skupina Wagner, je pomembno, da bo v Združenem kraljestvu sodelovanje v njem nezakonito," je dejal za televizijo Sky News.

Skupina Wagner je imela sicer do nedavnega ključno vlogo pri ruski invaziji v Ukrajini, delovala pa je tudi v Siriji in več afriških državah. Njena prihodnost je zdaj negotova, potem ko je njen nekdanji vodja Jevgenij Prigožin konec avgusta umrl v letalski nesreči.