Prigožin je skupino Wagner ustanovil leta 2014. Foto: Reuters
Prigožin je skupino Wagner ustanovil leta 2014. Foto: Reuters

"Slovo od Jevgenija Viktoroviča je potekalo v zaprtem krogu. Tisti, ki se želijo posloviti, lahko obiščejo pokopališče Porohovsko," je pisalo v kratki objavi na Telegramu, ki jo je spremljala Prigožinova fotografija.

Pogreb Jevgenija Prigožina je potekal v tajnosti in ni bil vnaprej javno napovedan. Kremelj je nekaj ur pred tem sporočil, da se Putin pogreba ne bo udeležil.

"Predsednikova navzočnost ni predvidena," je na vprašanje novinarjev o tem, ali se bo Putin udeležil pogreba, odgovoril tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. "O pogrebu nimamo informacij. Odločitve v zvezi s tem bodo sprejeli družinski člani in prijatelji pokojnega," je še dodal.

Prigožin je prejšnjo sredo umrl v letalski nesreči, potem ko je letalo z desetimi osebami na krovu strmoglavilo med poletom iz Moskve v Sankt Peterburg, pri čemer je umrlo vseh sedem potnikov in trije člani posadke. Da je bil med njimi tudi Prigožin, so ruski preiskovalci s pomočjo genske analize potrdili v nedeljo.

Pozivi k pogrebu z vojaškimi častmi

Prigožin je po mesecih napetosti med skupino Wagner in ruskim vojaškim vodstvom v zvezi z vojno v Ukrajini, kjer so njegove enote igrale pomembno vlogo, 24. junija sprožil upor proti Moskvi, ki pa se je končal še isti dan – domnevno po posredovanju beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka med vodjo wagnerjevcev in Putinom.

Vodja logistike Čekalov je nadzoroval posle Wagnerja v Siriji in Afriki. Foto: Reuters
Vodja logistike Čekalov je nadzoroval posle Wagnerja v Siriji in Afriki. Foto: Reuters

Putin je prejšnji teden izrekel sožalje svojcem preminulih v strmoglavljenem letalu ter dogodek označil za tragedijo, Prigožina pa opisal kot nadarjenega človeka, ki je delal napake. V Kremlju so kmalu zatem zavrnili govorice, da naj bi ruske oblasti odredile Prigožinov umor. Peskov je takrat dejal, da gre za špekulacije in da bo natančne okoliščine nesreče razjasnila preiskava.

Številni ruski nacionalistični komentatorji na družbenih omrežjih so po navedbah tujih medijev v zadnjih dneh pozivali oblasti v Moskvi, naj za Prigožina, ki je bil priljubljen med ruskimi ultranacionalisti, organizirajo pogreb z vojaškimi častmi.

Nekdanji vodja Wagnerjeve skupine bi bil do tega sicer po uradnih merilih tudi upravičen, vendar zahodni analitiki menijo, da bo Kremelj verjetno skušal zmanjšati pomen Prigožinovega pogreba zaradi neprijetnih vprašanj o morebitni Putinovi vlogi pri njegovi smrti.

Pogreb vodje logistike

Plačanci najemniške vojske Wagner so se v Sankt Peterburgu poslovili od svojega vodje logistike Valerija Čekalova, ki je bil Prigožinov tesni prijatelj.

Družini Čekalova se je na pokopališču Severno v drugem največje ruskem mestu pridružilo več deset ljudi, med katerimi je tiskovna agencija Reuters identificirala tudi plačance Wagnerja in zaposlene v Prigožinovem poslovnem imperiju.