Prizor s plaže Las Canteras na Kanarskih otokih. Foto: Reuters
Prizor s plaže Las Canteras na Kanarskih otokih. Foto: Reuters

V Španiji so zadnji dan potrdili 2615 okužb, potem ko je bilo junijsko povprečje 132 okužb na dan. Večina okuženih je asimptomatskih, stopnja smrtnosti pa je precej nižja kot na vrhuncu epidemije, kar povezujejo z večjim številom okužb med mladimi. Zadnji dan so umrli trije ljudje.

Od omilitve strogih ukrepov so v državi zaznali 280 posameznih grozdov okužb. Najhuje je prizadeta Katalonija, kjer so v zadnjih 14 dneh potrdili 8000 izmed skupno 16.410 okužb v Španiji.

Prebivalcem Barcelone še zmeraj svetujejo, naj ne zapuščajo domov. Medtem so zaprli mesto Totana s 30.000 prebivalci na severovzhodu Španije, kjer so odkrili 55 okužb, povezanih z obiskom bara.

V Madridu medtem pozivajo špansko vlado, naj uvede strožji nadzor nad letališčem Barajas, potem ko so okužbo pred kratkim zaznali pri 70 potnikih, ki so prišli v mesto.

Mestne oblasti prebivalce pozivajo, naj nosijo maske tudi doma, kadar imajo obiske oz. se družijo z ljudmi, s katerimi ne živijo skupaj.

"Družinsko druženje vam lahko podari 40 dni v komi ali celo smrt," se ob tem glasi slogan grafične kampanje na Kanarskih otokih, s katero nagovarjajo k maskam na družinskih srečanjih.

V Italiji dobrih 12.000 aktivnih okužb

Število smrtnih žrtev covida-19 v Italiji je v zadnjem dnevu rahlo naraslo, potrdili so namreč deset umrlih, dan prej pa devet. V zadnjem dnevu so ob tem potrdili še 306 novih okužb s SARS-CoV-2, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italija, ki je bila dolgo eno glavnih žarišč novega koronavirusa, se počasi prebija iz koronavirusne krize, vendar v državi še vedno poročajo o novih primerih okužb.

Od izbruha epidemije je v državi umrlo 35.092 bolnikov s covidom-19. Število aktivno okuženih pa je padlo na 12.404. V bolnišnicah se zdravi 713 ljudi, od tega 49 na intenzivni negi.

Na vrhuncu epidemije v sredini marca je bilo na intenzivni negi več kot 4000 bolnikov. Do zdaj je okužbo prebolelo več kot 197.800 ljudi.

Italijanski nacionalni inštitut za zdravje ISS je danes poročal, da je povprečna starost novookuženih v zadnjem mesecu padla in je trenutno pri okoli 43 letih. Na vrhuncu je bila povprečna starost precej nad 60 let.

Rusija napoveduje proizvodnjo cepiva ob koncu leta

V Rusiji so zadnji dan potrdili 5848 novih okužb, skupno od začetka epidemije po podatkih vlade 795.038.

Rusija bo cepivo proti covidu-19 začela množično proizvajati ob koncu letošnjega leta, je sporočila predsednica zgornjega doma ruskega parlamenta Valentina Matvijenko.

Ruski izdelovalec cepiva Denis Logunov je ob tem povedal, da bo inštitut Gamaleja do konca leta sposoben proizvesti milijon odmerkov letno, poroča Moscow Times.

Belgijska vlada zaradi naraščanja okužb prebivalcem svetuje, naj se v tem tednu družijo z največ 15 ljudmi. Foto: EPA
Belgijska vlada zaradi naraščanja okužb prebivalcem svetuje, naj se v tem tednu družijo z največ 15 ljudmi. Foto: EPA

Belgija zaostruje pravila glede mask

Belgija je zaostrila ukrepe glede nošenja zaščitnih mask, ki bodo od sobote obvezne tudi na tržnicah in drugih mestih, kjer se zbira več ljudi. V državi se bojijo porasta okužb z novim koronavirusom, zato so tudi preložili odpravo nekaterih ukrepov za en mesec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Belgijska ustvarjalka nakita Olivia Hainaut ustvarja maske z zlatim nakitom. Foto: Reuters
Belgijska ustvarjalka nakita Olivia Hainaut ustvarja maske z zlatim nakitom. Foto: Reuters

Maske so že od začetka odpravljanja ukrepov obvezne v trgovinah, kinodvoranah, muzejih in verskih ustanovah. Premierka Sophie Wilmes je prebivalce znova pozvala, naj upoštevajo ta pravila. Dodala je, da bi morale stranke nositi maske tudi v barih in restavracijah, ko ne sedijo za mizo.

Belgija je v zadnjem tednu v povprečju potrdila po 184 novih primerov na dan, kar je 89 odstotkov več kot preteklih sedmih dneh. Vlada je prebivalce zato pozvala, naj se na teden ne družijo z več kot 15 različnimi ljudmi.

Od začetka epidemije so v Belgiji potrdili okoli 64.600 primerov novega koronavirusa, umrlo pa je 9808 ljudi, od tega trije v sredo.

Na Poljskem največji prirast okužb v dobrem mesecu

Rudarji predstavljajo 16 odstotkov vseh okuženih na Poljskem. Foto: EPA
Rudarji predstavljajo 16 odstotkov vseh okuženih na Poljskem. Foto: EPA

Na Poljskem so v zadnjem dnevu potrdili 418 primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ po več kot enem mesecu, je sporočilo poljsko ministrstvo za zdravje.

Število dnevnih okužb narašča, v sredo so poročali o 380 novih primerih. Aktivno okuženih v državi je trenutno 8388 ljudi. Ob tem je v zadnjem dnevu umrlo devet bolnikov s covidom-19, skupno od začetka epidemije 1651.

Izbruh v treh premogovnikih
Največ novih okužb so v zadnjem dnevu potrdili na območju Zgornje Šlezije, kjer je večina poljskih premogovnikov. Iz treh so ta teden poročali o izbruhu novega koronavirusa, poroča BBC.

Rudarji, zaposleni v premogovnikih, predstavljajo 16 odstotkov vseh okuženih ljudi v 38-milijonski državi. 97 odstotkov jih ne kaže znakov okužbe, navaja poljsko zdravstveno ministrstvo.

V Avstriji 170 novih okužb

V Avstriji so zadnji dan potrdili 170 novih okužb z novim koronavirusom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. V Avstriji je trenutno okuženih 2156 ljudi, 102 človeka se zdravita v bolnišnicah, od tega 15 na oddelkih intenzivne nege.

V petek bodo maske znova obvezne v avstrijskih trgovinah. Foto: EPA
V petek bodo maske znova obvezne v avstrijskih trgovinah. Foto: EPA

Največ novih okužb v zadnjem dnevu so potrdili na Dunaju, in sicer 63. V Zgornji Avstriji je bilo 50 novih primerov okužbe, na Salzburškem 21, v Spodnji Avstriji 16, na Štajerskem 12, na Tirolskem pet ter na Gradiščanskem trije. Na Koroškem in Predarlskem niso potrdili novih okužb.

Od izbruha bolezni se je v Avstriji okužilo več kot 20.000 ljudi, 711 jih je umrlo.

Od petka znova obvezne maske v trgovinah
Od petka bo v Avstriji zaradi naraščanja števila okužb znova postala obvezna uporaba mask v zaprtih prostorih, kot so trgovine. Prav tako bo treba maske nositi pri mašah in v javnem prometu. Na začetku tedna je Dunaj tudi zaostril pogoje za vstop v državo za ljudi, ki prihajajo iz držav Zahodnega Balkana.