V Angliji bo od 24. julija obvezno nošenje mask v trgovinah, za kršilce je predvidena finančna kazen do sto britanskih funtov (110 evrov). Foto: Reuters
V Angliji bo od 24. julija obvezno nošenje mask v trgovinah, za kršilce je predvidena finančna kazen do sto britanskih funtov (110 evrov). Foto: Reuters

Johnson je v pogovoru za The Sunday Telegraph ustavitev države (ang. lockdown) primerjal z jedrsko grožnjo in izrazil mnenje, da se država ne bo znova znašla v položaju, ko bi morala zapreti gospodarstvo.

V petek je sicer vodilni vladni svetovalec za področje zdravstva Patrick Vallance opozoril, da bodo pozimi izzivi epidemije veliko večji, obstaja pa tudi tveganje, da bi zaradi tega znova "morali uvajati tudi ukrepe na nacionalni ravni", poroča BBC.

Velika Britanija še zmeraj rahlja posamezne ukrepe za zajezovanje epidemije. 25. julija se bodo odprli športne dvorane in bazeni, igralnice ter vse storitve, pri katerih so neizogibni bližnji stiki, denimo lepotni saloni. 24. julija pa bodo ob tem maske v trgovinah postale obvezne.

Več pooblastil so medtem dobile lokalne oz. krajevne oblasti, ki lahko po novem same odredijo zaprtje trgovin, odpovejo dogodke ali prepovedo združevanje na javnih mestih ob morebitnih posameznih lokalnih izbruhih.

V soboto so v Združenem kraljestvu potrdili 827 novih okužb in 40 smrtnih žrtev, v petek 687 novih okužb in 114 smrtnih žrtev, kažejo podatki spletne strani Worldometers. Od začetka epidemije je na Otoku umrlo več kot 45.000 ljudi, kar državo uvršča na tretje mesto po številu žrtev na svetu.

Poročilo skupine strokovnjakov pod vodstvom Vallancea opozarja, da bi lahko pozimi po najslabšem scenariju umrlo do 120.000 ljudi. Pri tem so izključili morebitno možnost cepljenja ali iznajdbo zdravila, še poroča BBC.

Izgredi v Frankfurtu

V središču Frankfurta se je po navedbah policije v soboto zvečer na zabavi zbralo kakih 3000 ljudi. Okoli 3. ure, ko je bilo na prizorišču še med 500 in 800 ljudi, je izbruhnil pretep, v katerem je sodelovalo od 25 do 30 ljudi.

Posredovala je policija in aretirala 39 ljudi, starih med 17 in 23 let. V izgredih je bilo ranjenih najmanj pet policistov. Frankfurtski župan Peter Feldmann je na Twitteru obsodil nasilno vedenje izgrednikov ter se zavzel, da bi ob tovrstnih srečanjih zagotovili okrepljeno prisotnost policistov.

Avstrija: Pogovori o znova obveznih maskah

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 82 novih primerov okužbe z novim koronavirusom. V zvezni deželi Zgornja Avstrija so potrdili 33 primerov, na Dunaju 22, na avstrijskem Štajerskem šest, na Koroškem pa nobenega.

Pretekle dni so sicer v državi potrjevali po več kot sto primerov dnevno. Aktivno okuženih je 1345 ljudi, kar je 16 manj kot v soboto. V bolnišnicah je 99 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19, od tega 14 na intenzivni negi.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je napovedal pogovore o ponovni uvedbi obveznega nošenja zaščitnih mask s podkanclerjem Wernerjem Koglerjem in pristojnimi ministri.

Češka: Največ aktivnih okužb od začetka epidemije

Na Češkem je najhuje prizadeta pokrajina moravsko-šlezijska. Foto: EPA
Na Češkem je najhuje prizadeta pokrajina moravsko-šlezijska. Foto: EPA

Na Češkem so v soboto potrdili 113 novih okužb, tudi v dneh pred tem so potrjevali po več kot sto novih primerov. V državi je trenutno 4764 aktivno okuženih z novim koronavirusom, kar je največ od izbruha virusa.

Pred tem je bilo največ aktivno okuženih 11. aprila, ko jih je bilo 4737. Od začetka epidemije so doslej potrdili okoli 14.000 okužb, umrlo je 358 ljudi s covidom-19.

Ena najhuje prizadetih pokrajin je moravsko-šlezijska, kjer so v petek zaostrili ukrepe za zajezitev virusa. Med drugim je znova obvezno nošenje zaščitnih mask v trgovinah, ki so ga po vsej državi odpravili 1. julija.

Oblasti so bile zaradi ponovne uvedbe ukrepov deležne kritik, opozicijski politiki so zdravstvenega ministra Adama Vojtecha pozvali k odstopu. Minister je poziv zavrnil in dejal, da so ukrepi ustrezni, vendar da bi morali ljudem dati dovolj časa, da bi se pripravili nanje.

Na Slovaškem so zadnji dan potrdili enajst novih primerov, potem ko več tednov niso imeli skoraj nobenega primera. Od začetka epidemije so potrdili 1976 okužb in 28 smrtnih žrtev.