Beograjske ulice so bile znova polne protestnikov. Foto: Reuters
Beograjske ulice so bile znova polne protestnikov. Foto: Reuters

Zahteve protestnikov in predstavnikov opozicije vladi srbskega predsednika Aleksandra Vučića ostajajo enake. To so zamenjava vseh članov sveta za regulacijo medijev, ukinitev resničnostnih programov in oddaj, ki promovirajo nasilje, kot tudi tiskanih medijev, ki to počnejo.

Zahtevajo tudi odstavitev notranjega ministra Bratislava Gašića in direktorja varnostno-obveščevalne agencije Bia Aleksandra Vulina ter sprejem odstopa ministra za izobraževanje Branka Ružića. Prav tako zahtevajo odvzem nacionalnih frekvenc provladnima komercialnima televizijama Pink in Happy.

Protesti potekajo vsak teden od dveh strelskih napadov na začetku maja, v katerih sta 13-letnik in 20-letnik ubila skupno 18 ljudi.

Blokirane nekatere ceste

Tokrat protestni sprehodi so poleg Beograda potekali tudi v Kragujevcu, Novem Sadu in Nišu. Protestniki so se odpravili do avtoceste Niš-Zageb, ki je bila v obe smeri zaprta do 21.00, ko se je protest končal. Prihodnji konec tedna naj bi se razširil v še več mest, protestniki sporočajo: ali se bo v Srbiji ustavilo nasilje vseh oblik ali pa se bo ustavila Srbija.

Predsednik Vučić bo dopoldne spet nagovoril državljane, ob poplavah in razmerah na Kosovu se bo verjetno dotaknil tudi protestov. Organizatorje je prek medijev in družabnih omrežij že večkrat vabil na pogovore, a sporočal tudi, da gre za izkoriščanje tragedije in da oblasti ne bo menjala ulica, je poročal dopisnik RTV Slovenija iz Beograda Boštjan Anžin.

V Beogradu poteka sedmi protest Srbija proti nasilju