Prizor z današnjega protesta. Foto: Reuters
Prizor z današnjega protesta. Foto: Reuters

Množica se je zbrala pred poslopjem skupščine v središču mesta, odšli pa so tudi do poslopja vlade, okoli katerega so naredili obroč. Tam so tudi odložili sporočila za predstavnike oblasti, poroča srbski portal N1, med drugim "Zaprto zaradi neznanja", "Zaprto zaradi nadutosti", "Zaprto zaradi korupcije" in "Zaprto zaradi nesposobnosti".

Protestniki so odložili tudi kartonske figure, med drugim Vučića in premierke Ane Brnabić v zaporniških oblekah.

Ljudje so hodili s prižganimi lučkami na telefonih, kar je postal zaščitni znak protestov in predstavlja simbolično sporočilo, da je čas, da se v "Srbiji prižgejo luči" in da se "država zbudi iz teme".

Zbrane so nagovorile številne znane osebnosti, med njimi igralci in profesorji. Proteste organizira opozicija, udeleženci pa med drugim zahtevajo zamenjavo notranjega ministra Bratislava Gašića, direktorja varnostno-informativne agencije Aleksandra Vulina, vodstva javne radiotelevizije in objektivno poročanje o protestih. Slišijo se tudi pozivi k odstopu Vučića.

Poleg tega protestniki zahtevajo zamenjavo članov regulatornega organa za nadzor nad elektronskimi mediji in odvzem nacionalnih frekvenc televizijama Happy in Pink ter ukinitev resničnostnih programov in vsebin, ki spodbujajo nasilje.

Igralec Sergej Trifunović je dejal, da ne potrebujejo volitev, ampak odgovornost. Srbska premierka Brnabić je namreč napovedala svoj odstop, Vučić pa napovedal predčasne volitve, a kritiki poudarjajo, da v takšnih okoliščinah in medijski krajini volitve ne bi bile poštene in svobodne.

Prvi shod se je zgodil 8. maja, in sicer nekaj dni po dveh pokolih, ki sta šokirala srbsko in regionalno javnost. 3. maja je 13-letnik na svoji osnovni šoli v Beogradu ubil devet učencev, med njimi tudi svoje sošolce, in varnostnika. Ranil pa je še šest učencev in učiteljico. Dan pozneje pa je 20-letnik blizu Mladenovca ubil osem ljudi.

Del javnosti in politike je začel opozarjati na nasilno vzdušje v državi in odgovornost vladi naklonjenih medijev za spodbujanje nasilja v družbi.

Sorodna novica "Če se zdaj ne bo nič spremenilo, bo smer, v katero bo šla srbska družba, zelo strašljiva"