Mestne oblasti ne kažejo kaj veliko posluha za ohranitev taborišča. Foto: Televizija Slovenija
Mestne oblasti ne kažejo kaj veliko posluha za ohranitev taborišča. Foto: Televizija Slovenija

V poskusu, da bi ga spremenili v trgovsko-zabaviščno središče, je zmagala zdrava pamet.

So pa del prostora že spremenili v poligon za šolanje psov, hkrati pa v novem občinskem muzeju pozabili na ta del krajevne zgodovine – Italijanom je šlo spominjanje na fašistične zločine vedno težko od rok.

"To je zdaj edini nedopusten primer v Evropi, da v koncentracijskem taborišču šolajo pse," je povedal tamkajšnji zgodovinar Feruccio Tassin, ki si že okoli 15 let prizadeva ohraniti taborišče, kar je označil za pravo sizifovo delo.

Počasno propadanje
Zgodba o usodi Visca je zgodba počasnega propadanja, prepletena z večinsko brezbrižnostjo in nenehnimi izgovori pristojnih in odgovornih. Županja Visca, Elena Cecotti, se brani, da je največja težava v tem, da je kulturno nadzorništvo od leta 2010, odkar je županja, že štirikrat zamenjalo predstojnika.

V nekaj mesecih je taborišče Visco v vasi blizu Palmanove na lastno kožo izkusilo več kot 10.000 civilistov iz prostora nekdanje Jugoslavije, med njimi več kot sto žensk in otrok. 25 jih je tam umrlo.

Glas za spoštljiv zgodovinski spomin, ko gre za Visco, je pred časom dvignil tudi tržaški pisatelj Boris Pahor. Še eden vpijočih v sodobni puščavi.

Fašistično taborišče Visco kljubuje zobu časa
Fašistično taborišče Visco kljubuje zobu časa