Hamasov pogajalec je zadovoljen zapustil stavbo jemenskega zunanjega ministrstva. Foto: Reuters
Hamasov pogajalec je zadovoljen zapustil stavbo jemenskega zunanjega ministrstva. Foto: Reuters

Do podpisa sporazuma je prišlo v jemenski prestolnici Sanaa, saj je bil posrednik med sprtima stranema jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh, ki je pogajanja vodil od prejšnjega tedna.

Glavna pogajalca, Hamasov Moussa Abu Marzouk in Fatahov Azzam Al Ahmed, sta se v nedeljo prvič soočila iz oči v oči, saj je prej Saleh vodil ločene pogovore.

Osnova za nadaljnje pogovore
"Predstavniki Hamasa in Fataha se strinjamo s predlogom Jemna kot osnutkom za obuditev dialoga med gibanjema, s katerim želimo položaj v Palestini vrniti na tistega pred incidenti v Gazi," so zapisali. Dogovor vključuje tudi poziv k "enotnosti palestinskega ljudstva, ozemlja in oblasti".

Kaj bo z Gazo?
Največji kamen spotike je bila prihodnost Gaze, saj je Fatah zahteval, da se Hamasovi islamisti odrečejo nadzoru nad ozemljem, ki so si ga priborili junija. Neposredna pogajanja se bodo nadaljevala v začetku aprila, a le, če se Hamas odreče nadzoru Gaze, kjer živi 1,5 milijona ljudi.

Jemenski načrt vključuje tudi načrtovanje volitev na palestinskih ozemljih, oblikovanje nove enotne vlade in reformo palestinskih varnostnih sil.

A. P.