Kot je sporočil FBI, mu je vdor v prenosni telefon uspel s pomočjo
Kot je sporočil FBI, mu je vdor v prenosni telefon uspel s pomočjo "tretje stranke". Foto: Reuters

Spomnimo. Februarja letos je losangeleško sodišče Applu naročilo, naj FBI-ju omogoči "razumno tehnično pomoč" pri vdoru v službeni telefon iPhone 5c Syeda Rizwana Farooka, ki je decembra lani skupaj s svojo ženo v napadu na center za socialno službo Inland Regional Center v kalifornijskem mestu San Bernardino ubil 14 ljudi. Policija je oba napadalca ubila, Farookova žena, pa naj bi prisegla Islamski državi (IS).

Apple je takrat napovedal pritožbo zaradi pomislekov o varovanju podatkov svojih strank, saj bi to lahko imelo daljnoročne posledice. FBI-ju tako ni hotel priskrbeti novega programa, ki bi omogočal naložitev podatkov iz spomina telefona in onemogočil števec poskusov vdora v telefon in s tem, ob večkratnem neuspešnem poskusu vdora, preprečil izbris podatkov oziroma enkripcijskega ključa.

Zdaj je FBI-ju vdor v napadalčev prenosni telefon očitno uspe. Kot je navedla zvezna tožilka Eileen Decker, "s pomočjo tretje stranke". "Prednostna naloga vlade ostaja, da s pomočjo ustrezne zakonodaje dostopa do ključnih digitalnih informacij za zagotovitev nacionalne varnosti in varnosti javnosti, s sodelovanjem pravno pomembnih strank ali s pomočjo sodnega sistema, ko to sodelovanje ni zagotovljeno".

Apple se je na umik sodne zahteve odzval s sporočilom, da FBI-ju niso hoteli "odpreti zadnjih vrat v iPhone, saj so bili prepričani, da to ni bilo v redu in bi lahko pomenilo nevaren precedens. Do tega sploh nikoli ne bi smelo priti." Dodali so, da bodo še naprej razvijali sisteme za boljšo zaščito "proizvodov, saj so grožnje in napadi na podatke vedno pogostejši in vedno bolj izpopolnjeni".