Segolene Royal je s svojim mladostnim videzom moderne mame osvojila srca mnogih Francozov in Francozinj. Foto: EPA
Segolene Royal je s svojim mladostnim videzom moderne mame osvojila srca mnogih Francozov in Francozinj. Foto: EPA
Segolene Royal in Angela Merkel
Royalova in Merklova sta dve popolnoma različni vplivni ženski. Foto: EPA

Francija je znana kot država, ki je, čeprav je narodna junakinja ženska, ženske na vplivnih položajih vedno podcenjevala oz. jim dostop do pomembnih položajev sploh ni bil omogočen.

Feministke so nad kandidaturo Royalove navdušene, saj so prepričane, da bo ravno ta njihov boj za enakopravnost ponesla v tradicionalno moški svet politike.

Segolene gradi mladostno podobo
Segolene Royal, kandidatka socialistične stranke in mama štirih otrok, je oblikovala svojo javno podobo kot mladostna feministična voditeljica. Mnogi jo vidijo kot najboljši primer ženske, ki ji je uspelo združiti pritiske uspešne politične kariere in družinskega življenja. V primerjavi z nemško kanclerko Angelo Merkel, ki na poti do svojega položaja nikoli ni poudarjala svoje ženskosti, je Royalova pravo nasprotje. Nad njeno pojavo so presenečeni tudi francoski mediji, ki so jo poimenovali kar "seksi socialistko".

Seveda ima edina ženska kandidatka za francosko predsednico tudi nasprotnike, ki trdijo, da je njena podoba družine preveč tradicionalna. Očitajo ji, da pred svojimi moškimi sotekmeci gradi podobo ženske kot žrtve, kar naj ne bi bilo primerno za najvplivnejši položaj v državi.

Francozinje si želijo enakopravnosti
V primerjavi z drugimi svetovnimi državami, kjer ženske vse pogosteje zasedajo vodilne položaje, ženske v Franciji nikakor niso enakopravne. Na visokih položajih je le 12 odstotkov žensk, Royalova pa je obljubila, da si bo, če bo zmagala in postala predsednica Francije, prizadevala za enakopravno obravnavo moških in žensk na delovnih mestih in se borila proti nasilju nad ženskami, predvsem na delovnih mestih.

B. T.