Finska in Švedska sta za članstvo v Natu zaprosili po ruskem napadu na Ukrajino. Foto: Reuters
Finska in Švedska sta za članstvo v Natu zaprosili po ruskem napadu na Ukrajino. Foto: Reuters

"Naša želja na Finskem je bila in še vedno je, da se pridružimo Natu skupaj s Švedsko," je dejal Haavisto, ki je poudaril, da je Švedska njihova najtesnejša zaveznica na področju obrambe in zunanje politike.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je sicer v nedeljo dejal, da bi Ankara lahko vstop Finske v zvezo Nato potrdila brez njihove sosede. Ob tem je ponovil zahtevo, da jim Švedska izroči osumljence, ki jim Turčija očita teroristične aktivnosti. "Če si zares želite pridružiti Natu, nam boste vrnili te teroriste," je Švedski sporočil Erdogan.

Pretekli teden so turške oblasti tudi preložile nov krog pogovorov s Švedsko in Finsko, potem ko je 21. januarja na protestu v Stockholmu švedsko-danski desničarski skrajnež Rasmus Paludan sežgal Koran. Švedske oblasti so sicer obsodile dejanja skrajneža, vendar so hkrati tudi branile široko opredelitev svobode govora v svoji državi.

Turčija in Madžarska ostajata edini od skupaj 30 držav članic zahodnega obrambnega zavezništva, ki še nista ratificirali vstopa Švedske in Finske v Nato, pri čemer naj bi Madžarska to storila februarja.