Na shodu, ki ga je pripravil Glenn Beck, se je zbralo na desettisoče privržencev republikanske stranke. Foto: Reuters
Na shodu, ki ga je pripravil Glenn Beck, se je zbralo na desettisoče privržencev republikanske stranke. Foto: Reuters

Shod, ki je naperjen proti politiki ameriškega predsednika Baracka Obame, je pripravil konservativni voditelj televizije Fox Glenn Beck, na njem pa je zbrane nagovorila nekdanja republikanska kandidatka za podpredsednico ZDA Sarah Palin.

A aktiviste, ki se borijo za človekove pravice, je razburilo predvsem to, da so se pred spomenikom Lincoln Memorial republikanci zbrali prav na dan, ko je pred 47 leti Martin Luther King izrekel znameniti stavek "I have a dream" (v prevodu "Imam sanje").

Sharpton je organiziral "protibeckov" shod
Nedaleč od Beckovega shoda, na katerem se je zbralo več deset tisoč ljudi, tako poteka protestni shod, ki ga je sklical aktivist za državljanske pravice Al Sharpton. Udeleženci tega shoda poudarjajo, da so Beckova ultrakonservativna sporočila v nasprotju z idejami borca za pravice temnopoltih.

Beck je v svojem govoru pred zbrano množico dejal, da so ZDA predolgo "tavale v temi", a da se z današnjim dnem "začenjajo obračati nazaj k Bogu". Dejal je, da je sovpadanje shoda z obletnico Luthrovega govora naključje, a hkrati "Božja previdnost".

Beckov shod nosi geslo Obnoviti čast, z njim pa želi TV-voditelj mobilizirati konservativne volivce pred kongresnimi volitvami čez dva meseca. Televizijski voditelj, ki je prvega temnopoltega predsednika ZDA med drugim označil za rasista, poudarja, da gre za preprosto resnico in ne za politični dogodek.