Sporočilo vladi in naftnim družbam: Ubili ste naš zaliv, naš način življenja! Foto: EPA
Sporočilo vladi in naftnim družbam: Ubili ste naš zaliv, naš način življenja! Foto: EPA
Obala Mehiškega zliva pred letom dni in obala danes. Foto: EPA
Podobe katastrofe. Foto: EPA
Leto dni od ekološke katastrofe v Mehiškem zalivu

Nekateri znanstveniki sicer trdijo, da se je stanje zaliva "skoraj vrnilo v normalo" - in morda so se nekatere stvari res. Turisti se počasi vračajo na obalo, otroci se spet igrajo v vodi, hrano so označili kot neoporečno. A po poročanju Huffington Posta so to le podobe normalnosti.
Med mnogimi tukajšnjimi prebivalci se še vedno poraja dvom glede varnosti njihove vode in hrane. Znanstveniki so potrdili, da so našli nafto na poginulih delfinih, odkritih vzdolž obale in še vedno naplavlja nadpovprečno število poginulega morskega življa.

Izliv nafte v Mehiškem zalivu blizu obale Louisiane 20. aprila 2010 je bil razsežen trimesečni izliv razglašen za največjo naftno ekološko katastrofo v ameriški zgodovini, ki je presegla celo tisto na Aljaski po izlitju nafte iz Exxona Valdeza leta 1989. Do izbruha nafte je prišlo po eksploziji naftne ploščadi Deepwater Horizon v lastni britanske naftne družbe British Petroleum (BP). To je bil še tretji večji incident v ZDA v zadnjih petih letih, v katerega je bil vpleten BP. Podatki o količini izlite nafte v morje se gibljejo med 790.000 in 16.000.000 litri dnevno, onesnaženih pa je bilo skoraj 10.000 kvadratnih kilometrov morske površine. V prvih 40 dneh izliva naj bi v morje steklo približno 120 milijonov litrov nafte, od 20. aprila do 16. julija, ko so izliv končno ustavili, pa naj bi se skupaj v morje izlilo med 500.000 in milijonom ton nafte. Največje žrtve katastrofe so ribiška industrija, turizem, morsko živalstvi in rastlinstvo ter številne ptice. Izliv so še poslabšali poskusi reševanja, saj so bile najrazličnejše ekipe za sanacijo tri mesece skoraj brez učinkovitih rešitev za zajezitev izliva, kar je v ZDA in po svetu izzvalo val ogorčenja in kritik.

Brez resnejših ukrepov
Delavci so izgubljeni v tožbah in še vedno čakajo na svoja nakazila od BP-ja, ki je imel v lasti Deepwater Horizon. Na stotine ljudi v Louisiani poroča o težavah z zdravjem, povezanim z razlitjem nafte, medtem ko številni drugi izkušajo simptome skrivnostnih bolezni.
In kljub vsemu temu pravna odgovornost za naftne družbe ostaja nespremenjena, ameriški kongres pa od katastrofe ni sprejel še niti enega večjega zakona o vrtanju nafte ali plina.
Pred turistično sezono
Fox poroča še, da se leto dni pozneje tudi številna podjetja še vedno trudijo, da bi se obdržala pokonci - prav zaradi uničujočih posledic razlitja. Nekateri lastniki tamkajšnjih podjetij trdijo, da vlada ni storila dovolj in da jim še vedno niso izplačali odškodnin, vendar se zavedajo, da se ne morejo večno oklepati preteklosti. Bližata se namreč kritični obdobji - pomladanske počitnice in poletje, ko je v Mehiškem zalivu največ obiskovalcev.
Zimska sezona lova na rake je bila polna razočaranj, iz mnogih lovišč in školjčišč poročajo o izmurtju in ne vedo, ali si bo morsko življenje tam sploh kdaj opomoglo. Turistična sezona bo ključna za preživetje tega slikovitega južnjaškega območja, ki vabi turiste z vsega sveta s svojo zgodovino, kulinariko, New Orleansom, razkošnimi kolonialnimi hišami in zloveščimi močvirji.
Spodaj v galeriji najprej nekaj tragičnih podob izpred leta dni, nato pa prikaz ameriškega juga danes.
Leto dni od ekološke katastrofe v Mehiškem zalivu