Raketoplan Atlantis je zaključil ero
Raketoplan Atlantis je zaključil ero "space shuttlov" tik pred sončnim vzhodom 21. julija 2011. Foto: Reuters
Cape Canaveral
Ameriško vesoljsko središče Cape Canaveral na Floridi je živelo v pričakovanju zadnjega pristanka "space shuttla". V ponedeljek se začenja prvi krog odpuščanja skupno 3 tisočih delavcev. Foto: EPA
Atlantis zaključil polete raketoplanov

"Atlantis je doma, njegova pot je končana. Zapisal se je v zgodovino," je ob pristanku sporočil nadzornik poleta v Cape Canaveralu. "Po več kot 30 letih služenja svetu si je raketoplan zaslužil svoje mesto v zgodovini. Zdaj se je zadnjič ustavil," je odgovoril poveljnik Atlantisa Chris Ferguson. "Amerika ne bo nehala raziskovati," je še poudaril kapitan zadnje odprave raketoplanov.

Zadnja odprava Atlantisa je bila 135. odprava raketoplanov od aprila 1981, ko je v vesolje poletela Columbia, in 37. polet raketoplanov na ISS. Od aprila 1981 je šlo z raketoplani v vesolje 355 astronavtov, ki so skupaj prepotovali 870 milijonov kilometrov. Atlantis je svojo "kariero" končal natanko 42 let po tem, ko je Američan Neil Armstrong kot prvi človek stopil na Luno.

Lepo vreme za zadnji pristanek
Atlantis
je svojo zadnjo pot v vesolje začel 8. julija, končal pa jo je 21. julija ob 11.56 po srednjeevropskem času s pristankom ob lepem vremenu na stezi št. 15 v Cape Canaveralu. Poleg astronavtov (posadka. poveljnik Chris Ferguson, Sandy Magnus, Rex Walheim in pilot Doug Hurley) je z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) pripeljal še dobrih 2,5 tone odpadkov in nepotrebnega materiala.

Raketoplani dobili mesto v muzejih
Zadnji operativni raketoplan Atlantis bo po vrnitvi z zadnje poti v vesolje razstavljen v Kennedyjevem vesoljskem centru. Lansko leto upokojena "shuttla" Discovery in Endeavor bosta prav tako dobila svoje mesto v ameriških muzejih: prvi v Letalskem in vesoljskem muzeje centra Udvar-Hazy v Virginii, v bližini Washingtona, drugi pa bo na ogled v Kalifonijskemu vesoljskem centru v Los Angelesu.

Sojuz prevzema vlogo "tovorne mule"
Za ukinitev programa vesoljskih raketoplanov se je vlada ZDA odločila predvsem zaradi izredno visokih stroškov vzdrževanja plovil. V ZDA bo nato najmanj tri ali pet let vladalo zatišje glede človeških potovanj v vesolje. Ameriški astronavti se bodo v vesolje poslej vozili z ruskimi raketami Sojuz, s katerimi se oskrbuje ISS. Pozneje Američani načrtujejo polet s plovili enega ali dveh ameriških zasebnih podjetij SpaceX in Virgin Galactic.





Atlantis zaključil polete raketoplanov