Atlantis je zadnji od raketoplanov, ki se je združil z vesoljsko postajo. Foto: Reuters
Atlantis je zadnji od raketoplanov, ki se je združil z vesoljsko postajo. Foto: Reuters

Atlantis, ki je v petek popoldne odpotoval na zgodovinsko zadnjo pot v vesolje in ki bo s svojim pristankom na Zemlji končal 30-letni program raketoplanov in tovrstnega raziskovanja vesolja, je na Mednarodno vesoljsko postajo prepeljal več ton zalog in opreme ter nadomestnih delov, nazaj na Zemljo pa bo odpeljal pokvarjeno črpalko, da jo bodo lahko Nasini strokovnjaki pregledali in popravili.

Na Mednarodno vesoljsko postajo so vstopili štirje astronavti, poveljnik Chris Ferguson, pilot Doug Hurley ter specialista Sandra Magnus in Rex Walheim. Kot poroča CNN, so iz ameriške vesoljske agencije Nasa sporočili, da so prvotno načrtovali, da bo Atlantisovo potovanje trajalo 12 dni, a ga bodo skušali podaljšati za en dan.

Atlantis v vesolje že 37.
Tokratna odprava Atlantisa je 135. odprava raketoplanov, odkar je aprila 1981 v vesolje prvič poletel raketoplan Columbia, in 37. polet raketoplana na Mednarodno vesoljsko postajo. Atlantis je v vesolje prvič poletel oktobra 1985, po upokojitvi pa bo na ogled v Kennedyjevem vesoljskem središču v Cape Canaveralu, kjer je že razstavljen raketoplan Explorer, ki pa ni nikoli deloval, saj gre za maketo.

Z zadnjim poletom Atlantisa bo konec Nasinega programa raketoplanov, ZDA pa prvič v pol stoletja ne bodo imele človeških poletov z lastnimi vesoljskimi plovili. Mednarodno vesoljsko postajo bo oskrbovalo rusko plovilo Sojuz, ki bo v vesolje vozilo tudi ameriške astronavte.