Atlantis je ob ločitvi od ISS-ja posnel nekaj fotografij. Foto: Radio Slovenija
Atlantis je ob ločitvi od ISS-ja posnel nekaj fotografij. Foto: Radio Slovenija

Ločitev Atlantisa od ISS-ja se je po podatkih ameriške vesoljske agencije Nasa zgodila ob 8.28 po srednjeevropskem času približno 400 kilometrov nad Tihim oceanom, vzhodno od Christchurcha na Novi Zelandiji. Po ločitvi je raketoplan posnel nekaj fotografij ISS-ja, ki naj bi pomagale bolje razumeti, kako se različni elementi postaje spopadajo s težkim okoljem v vesolju.

Atlantis, na krovu katerega so štirje ameriški astronavti, naj bi v četrtek pristal v Cape Canaveralu na Floridi, s čimer se bo končal Nasin 30-letni program raketoplanov.

Svojo zadnjo pot v vesolje je Atlantis začel 8. julija. Tokratni polet Atlantisa v vesolje je bila sicer 135. misija raketoplanov od aprila 1981, ko je v vesolje poletela Columbia, in 37. polet raketoplanov na ISS. Od aprila 1981 je šlo z raketoplani v vesolje 355 astronavtov, ki so skupaj prepotovali 870 milijonov kilometrov.

Atlantis bo po vrnitvi z zadnje poti v vesolje razstavljen v Kennedyjevem vesoljskem centru. Raketoplan Endeavour bo razstavljen v Kaliforniji, Discovery pa v muzeju Smithsonian v Virginiji. Newyorški muzej letalonosilke Intrepid je dobil raketoplan Enterprise, ki ni nikoli šel v vesolje in je opravil le nekaj poskusnih poletov.