Po podatkih organizatorjev so protesti v Španiji potekali v 80 mestih. Foto: EPA
Po podatkih organizatorjev so protesti v Španiji potekali v 80 mestih. Foto: EPA
Španija protesti 15. maja
Okoli 30.000 protestnikov se je zbralo na osrednjem madridskem trgu Puerta del Sol, kjer se je pred letom dni tudi začelo omenjeno gibanje s protestom proti družbeni neenakosti, visoki brezposelnosti, korupciji in politiki strank. Foto: EPA

Minilo je eno leto in nič se ni spremenilo. nič se ni izboljšalo. Vlada ni ničesar uredila, še naprej zmanjšuje izdatke za zdravstveno zavarovanje in izobraževanje. Na zborovanje smo prišli protestirati proti varčevanju in trpljenju ljudi.

Izjava protestnice na shodu gibanja 15. maj v Madridu.
Španija protesti 15. maja
Protestniki v Madridu so v soboto peli in nosili napise "Ne predstavljajo nas!" in "Ne bomo plačali za gospodarsko krizo!". Foto: EPA
Španija protesti 15. maja
Ljudje pred profitom. Foto: EPA
Jezni Španci na ulicah

Protestniki v Madridu so v soboto peli in nosili napise "Ne predstavljajo nas!" in "Ne bomo plačali za gospodarsko krizo!". Kritizirali so varčevalno politiko konservativne vlade, reformo trga dela, zaradi katere podjetja lažje odpuščajo, in ukrepe, s katerimi rešujejo banke, medtem ko oblasti zmanjšujejo proračunska sredstva za zdravstvo in izobraževanje.

Najbolj dramatičen trenutek je bil po poročanju CNN-a najbolj tih trenutek, ko je 30.000 protestnikov na osrednjem madridskem trgu Puerta del Sol v tišini dvignilo roke v zrak. Po tihem pozdravu na 'točki nič', kot protestniki gibanja 15. maj imenujejo trg Puerta del Sol, saj se je tam gibanje začelo, je sledilo glasno ploskanje.

Brezposelnost raste
Španijo pesti rekordna 24-odstotna brezposelnost. Številke evropskega statistične centra Eurostat so še bolj skrb vzbujajoče, ko pogledamo v razpredelnico brezposelnost med starimi pod 25 let – 51,1-odstotna. V dobrem letu, ko se je 15. maja lani začelo istoimensko gibanje, se je brezposelnost v Španiji povečala za 3,3 odstotke, med starimi do 25 let pa za kar 6,2 odstotka.
Vrnitev t. i. indignadosov ali v prevodu 'ogorčenih' je tudi širšo svetovno javnost znova opozorila, da se boj malega človeka še ni končal. Indignadosi oziroma gibanje 15. maj je bilo prvo, ki je v Evropi začelo izvajati protivarčevalne proteste in proteste proti družbeni neenakosti, visoki brezposelnosti, korupciji in politiki strank, ti pa so se pozneje kot veter razširili po celini. Ogorčena španska mladina je svoj manifest snovala na eseju Stephana Hessla Indignez-vous! (Dvignite se!), katerega sporočilo je upor zoper neoliberalni sistem.

Sicer pa so protesti potekali v 80 španskih mestih. V katalonski prestolnici Barceloni naj bi se zbralo 45.000 ljudi, po podatkih organizatorjev pa 220.000. O protestih so poročali tudi iz Bilbaa, Malage in Seville.

''Vsi, ki so sodelovali v akciji gibanja 15. maj, so napisali zgodovino"
Protesti gibanja 15. maj pa so od lanskih drugačni vsaj po eni stvari – državo zdaj vodi konservativna vlada, ki je prevzela oblast decembra lani. "Minilo je eno leto in nič se ni spremenilo. nič se ni izboljšalo. Vlada ni ničesar uredila, še naprej zmanjšuje izdatke za zdravstveno zavarovanje in izobraževanje. Na zborovanje smo prišli protestirati proti varčevanju in trpljenju ljudi," je dejala ena protestnica.

Uspehi in neuspehi gibanja 15. maj
''Vsi, ki so sodelovali v akciji gibanja 15. maj, so napisali zgodovino. ''Vzamejo nam lahko marsikaj, a našega spomina in sanj nam ne morejo!'' je za CNN dejal lanski glavni govornik na demonstracijah Jon Aguirre Such.

Gibanje 15. maj je imelo uspehe pri preprečitvi določenih deložacij, prav tako so ustavili ali vsaj upočasnili pritiske bank in sodišč glede zaplembe nepremičnin zaradi hipotekarnih kreditov. A sociolog Ignacio Urquiza, ki je proučeval gibanje 15. maj, je dejal, da demonstracije niso imele večjega učinka od tega, ''da so določene teme javno izpostavile vsaj za kratek čas. Španska gospodarska kriza in politični sistem pa se nista spremenila. Sta popolnoma enaka, kot sta bila pred letom dni.''

Protesti tudi v Veliki Britaniji, Lizboni, Frankfurtu in Italiji
Več sto protestnikov se je zbralo tudi v Londonu pred katedralo St. Paul's Cathedral, kjer so policisti nekaj protestnikov tudi aretirali. Manjši protesti so bili tudi v Lizboni in nemški finančni prestolnici Frankfurt. Okoli tisoč protestnikov pa je na zavzelo ulice Tel Aviva, kjer so nasprotovali vse dražjim stroškom življenja. Kot smo poročali včera, so bili protesti tudi v Italiji, kjer so v mestu Livornu z molotovko poskusili zažgati agencijo za pobiranje davka.

Slovenija ima gibanje 15o
Podobno gibanje imamo tudi v Sloveniji. Demokracija direktne akcije je eno izmed glavnih načel gibanja 15o, ki je nastalo 15. oktobra, ''po katerem je vsak predlog ali idejo mogoče udejanjiti brez posrednika in mandatarja. Za predlogom stoji predlagatelj, ki deluje v smeri uresničitve svojega predloga. Ob tem mu/ji seveda pomagajo tudi preostali somišljeniki,'' so zapisali na svoji spletni strani.

Minilo je eno leto in nič se ni spremenilo. nič se ni izboljšalo. Vlada ni ničesar uredila, še naprej zmanjšuje izdatke za zdravstveno zavarovanje in izobraževanje. Na zborovanje smo prišli protestirati proti varčevanju in trpljenju ljudi.

Izjava protestnice na shodu gibanja 15. maj v Madridu.
Jezni Španci na ulicah