V Italiji se letos vrstijo samomori med podjetniki in brezposelnimi zaradi finančnih težav, pogosto zaradi davčnih dolgov do države. Foto: EPA
V Italiji se letos vrstijo samomori med podjetniki in brezposelnimi zaradi finančnih težav, pogosto zaradi davčnih dolgov do države. Foto: EPA

Italija vre v navalu besa in obupa nad odločitvijo italijanskega premierja Maria Montija, ki je dvignil davčno stopnjo in zvišal upokojitveno starost. V močno zadolženi Italiji so namreč odkrili, da je bilo 21 milijard evrov neprijavljenih dobičkov skritih v tujini, predvsem v davčnih oazah. Po podatkih italijanske policije Italija vsako leto zaradi davčnih utaj izgubi med 120 in 150 milijardami evrov.
Pri nadzoru 2.000 posameznikov, ki sodijo med profesionalne poklice (odvetniki, notarji, arhitekti, zdravniki, komercialisti, inženirji ...), so samo v prvih štirih mesecih leta odkrili za 190 milijonov evrov neprijavljenih prihodkov in za 32 milijonov evrov neplačanega davka na dodano vrednost.

Samomori v porastu
V Italiji se letos vrstijo samomori med podjetniki in brezposelnimi zaradi finančnih težav, pogosto zaradi davčnih dolgov do države. Zgolj v petek so samomor naredili trije posamezniki. Mediji poročajo o številnih samomorih med podjetniki, ki ne morejo plačati davka, in med upokojenci, ki so jim znižali pokojnino. Tako se je v začetku aprila ubila 78-letna upokojenka, ki so ji znižali pokojnino z 800 na 600 evrov. Ker ni vedela, ali bo lahko z manj prihodka sploh preživela, si je raje vzela življenje.

Protestniki zahtevajo zaprtje davčnih agencij
Ker je italijanska davčna uprava v zadnjih mesecih močno poostrila nadzor nad utajevalci davkov, so agencije, ki pobirajo davčni denar, vse pogostejša tarča napada. Med njimi je še posebej izpostavljena agencija za pobiranje davkov Equitalia, v katero je prejšnji teden vkorakal 54-letnik, ki je s pištolo več ur grozil zaposleni.

Kakšnih 200, večinoma mladih protestnikov pa je v petek v Neaplju blokiralo promet pred sedežem Equitalie, pri čemer so izbruhnili spopadi s policisti. Protestniki so zahtevali zaprtje Equitalie zaradi nedavnih samomorov med posamezniki, ki so od agencije v zadnjih tednih dobili odločbe o davčnih dolgovih. Vodstvo podjetja poslovanja kljub protestom ni želelo prekiniti. Potem ko so bili v spopadih ranjeni dva agenta policije, osem policistov in protestnik, so poslovalnico Equitalie v Neaplju le zaprli.

Javnofinančni dolg Italije znaša že 1.900 milijard evrov, kar predstavlja 120 odstotkov bruto domačega proizvoda, Italija pa s tem po zadolženosti sodi v sam vrh držav članic evroobmočja.