Srečanje Benedikta XVI. in Frančiška. Foto: EPA
Srečanje Benedikta XVI. in Frančiška. Foto: EPA

Po petih mesecih je bil to prvi nastop v javnosti za 87-letnega Benedikta XVI., ki se je februarja lani odločil za presenetljiv odstop in omogočil izvolitev novega papeža Frančiška, s katerim sta se pred začetkom današnje maše objela.

Na srečanju s starejšimi romarji, ki so prišli iz 20 držav, je Frančišek pozval k skrbi za starejše generacije. Spomnil je, da so tudi starejši velikokrat žrtev nasilja, in ob tem predstavil kurdski par, ki mu je uspelo pobegniti pred nasiljem Islamske države v Iraku. 74-letnik in 69-letnica sta pripovedovala o pregonu kristjanov v Iraku, hkrati pa s ponosom navedla, da imata deset otrok in dvanajst vnukov.

Današnji shod je napoved izredne sinode na temo družine, ki se bo čez teden dni začela v Vatikanu. "Nasilje nad starejšimi je, tako kot tisto nad otroki, nečloveško," je dejal papež. Opozoril je tudi na izključevanje starejših iz družbe in njihov ključni pomen v družini. "Stari starši so vitalna drevesa, ki tudi v starosti rodijo sadove," je dejal.

Po njegovih besedah bi morali biti domovi za upokojence resnično domovi in ne zapori, v katerih živijo starejši "zaprti in pozabljeni". "Vsi se moramo boriti proti tej strupeni družbi, v kateri se vse meče proč. Kristjani in vsi ljudje dobre volje moramo zgraditi bolj človeško in potrpežljivejšo skupnost," je še povedal.