Egipt je povsem razklan. Foto: EPA
Egipt je povsem razklan. Foto: EPA

Na ulicah so se spopadli podporniki in nasprotniki odstavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija in varnostne sile. Večina umrlih je imela strelne rane. Policija je uporabila solzivec in streljala v zrak, številne protestnike naj bi pretepla in aretirala.

Protesti tako podpornikov Mursija kot njegovih nasprotnikov, ki so bili vnaprej napovedani, se pojavljajo ob obletnici arabsko-izraelske vojne, v kateri je egiptovska vojska oktobra 1973 znova osvojila Sinajski polotok.

Detektorji za kovine
Policija in vojska sta že zjutraj zaprli številne ceste in postavili nadzorne točke na vseh vpadnicah v prestolnico Kairo ter pred pomembnimi ustanovami. Na dostopih na osrednji kairski trg Tahrir, kjer sta se zbrali obe skupini protestnikov, so namestili detektorje za kovine, s čimer so želeli protestnikom preprečiti vnos orožja. Nebo nad trgom so preletavala vojaška letala, na ulicah pa je bilo ogromno tankov.

Na Tahrirju je bilo videti veliko fotografij vodje egiptovske vojske Abdela Fataha Al Sisija, množica podpornikov vojske, ki je poleti prevzela oblast v Egiptu, se je zbrala tudi v Aleksandriji. Iz mesta Delga južno od Kaira pa so že dopoldne poročali o spopadih med islamisti in njihovimi nasprotniki, v katerih je umrl en človek.

Nasilje med podporniki in nasprotniki Mursija v Kairu in nekaterih drugih egiptovskih mestih je sicer že v petek zahtevalo več življenj. Egiptovski premier Hazem Beblavi je državljane pozval k enotnosti in posvaril pred nemiri. "Notranje ministrstvo se je odločeno ostro soočiti z nasiljem in kršitvami zakonov od podpornikov Muslimanske bratovščine med njihovimi shodi," je poudaril in pojasnil, da je Egipt v "kritičnem času". Egipčane je pozval, naj stopijo skupaj in ostanejo optimistični glede svoje prihodnosti.