Elizabeta II. je britanski prestol zasedla pri 25. letih. Foto: Reuters
Elizabeta II. je britanski prestol zasedla pri 25. letih. Foto: Reuters
false
Britanska kraljica Elizabeta II. je na položaju skoraj 64 let. Foto: EPA
false
V Veliki Britaniji obstaja tudi nezanemarljivo nasprotovanje monarhiji, ki ji očitajo nedemokratičnost. Foto: EPA
Elizabeta II. vlada že 23.226 dni

Elizabeta II., oblečena v turkizni kostim, je ob inavguraciji nove železniške povezave na Škotskem dejala: "V dolgem življenju dosežemo veliko mejnikov. Moje življenje ni nobena izjema. Zahvaljujem se vsem vam in mnogim ljudem z drugih koncev sveta za vsa ganljiva sporočila, ki so bila res prijazna."

Ob predvidoma 18.30 po srednjeevropskem času je v trajanju kraljevanja 89-letna Elizabeta II. prehitela svojo praprababico Viktorijo, ki je na prestolu med letoma 1837 in 1901 preživela 63 let, sedem mesecev in dva dneva. Elizabeta je tako na položaju 23.226 dni.

Natančno uro prelomnice je sicer težko določiti. Ni namreč povsem jasen točen začetek vladanja Elizabete II. To se je začelo s smrtjo njenega očeta, kralja Jurija VI., ki je 6. februarja 1952 umrl ponoči, med spanjem. Kraljica je postala s 25 leti.

Oglasil se je tudi britanski premier David Cameron, ki je dejal: "To je naša kraljica in ne bi mogli biti ponosnejši nanjo. Kraljica je naš kamen stabilnosti. Tej državi je služila z večno milino, dostojanstvom in spodobnostjo in naj s tem nadaljuje."

Elizabeti kraljeva krona sprva sploh nikoli ni bila namenjena. Pot do prestola ji je odprl njen stric Edvard VIII., ki se je kroni odpovedal, da bi se lahko poročil z ločenko. Zdaj je pri 89 letih najstarejši monarh na svetu.

V primerjavi z Viktorijo, ki je bila kraljica v imperiju s 400 milijoni prebivalcev, je Elizabeta kraljica države s 138 milijoni ljudi, piše BBC. V vladavini Elizabete II. se je zamenjalo 12 premierjev, v času Viktorije pa 10.

Običajen dan v pisarni
Elizabeta ni za današnji dan načrtovala ničesar posebnega, v nastop v javnosti naj bi privolila zaradi velikega zanimanja javnosti. Ob inavguraciji nove železniške povezave se je na Škotskem popeljala s parnim vlakom, nato pa je na svojem škotskem gradu Balmoral gostila večerjo, ki se je bosta udeležila tudi njen vnuk, princ William s soprogo Catherine.

Buckinghamska palača bo dan proslavila z razstavo fotografij njenega vladanja, ob tej priložnosti so v Veliki Britaniji oblikovali tudi nov srebrni kovanec v vrednosti 20 funtov s kraljičinimi dosedanjimi petimi uradnimi portreti.

Charles še čaka
Z rojstvom princa Georgea so prvič po vladanju Viktorije sočasno žive štiri generacije trenutnih in prihodnjih vladarjev. Tudi Elizabetin sin, 66-letni princ Charles, pa je nosilec svojevrstnega rekorda. Pred tremi leti je postal britanski prestolonaslednik, ki na prestol čaka najdlje.

"Kraljici ni bilo treba nikoli na volitve"
Kljub precejšnji priljubljenosti pa ima kraljica tudi nasprotnike. Protimonarhična skupina Republika tako meni, da njena dolga vladavina ni razlog za proslavljanje, ampak za reformo, poroča BBC. "Čas je, da se obrne država v prihodnost in izbere naslednika na svobodnih in poštenih volitvah, nekoga, ki bo resnično predstavljal državo," je dejal vodja skupine Graham Smith.

"Nasledstveni javni položaji gredo proti vsem demokratičnim načelom," po poročanju Telesura opozarja Republika, kjer poudarjajo, da kraljice in njene družine Britanci ne morejo nadzirati prek volitev. Na njihovi spletni strani še piše: "Kraljica je obstala v svoji vlogi vodje države tako dolgo iz enega razloga. Nikoli ji namreč ni bilo treba na volitve ali odgovarjati komur koli."

Elizabeta II. vlada že 23.226 dni