Generala Savasdipola so ustrelili v četrtek, od takrat dalje pa je bil v kritičnem stanju. Foto: EPA
Generala Savasdipola so ustrelili v četrtek, od takrat dalje pa je bil v kritičnem stanju. Foto: EPA
Bangkok
Nasilje na ulicah tajske prestolnice se od četrtka dalje le stopnjuje. Foto: EPA
Tajska: Zatišje pred nevihto?

Novica o smrti enega izmed vodij protestnikov je prišla ravno med novimi spopadi med protestniki in vojaki, potem ko so tajske oblasti zavrnile predlog protestnikov, da bi se pogajali v navzočnosti Združenih narodov. Protestniki so svojemu vodji namenili minuto molka, v oporišču "rdečesrajčnikov" pa so številni potočili tudi kakšno solzo.

Generala Hatijo - poznan je bil tudi kot rdeči general - so v glavo ustrelili v četrtek, ko je na mestu protestov odgovarjal na vprašanja novinarja New York Timesa. Od četrtka je bil v kritičnem stanju, zdravniki pa so imeli zelo malo upanja, da bi preživel. Kdo je ustrelil generala Hatijo, še ni znano, protestniki pa krivijo vojsko, saj so se po prvem strelu na generala začeli spopadi med protestniki in vojaki, ki trajajo že vse od četrtka. V nasilju je umrlo že 36 ljudi, več kot 200 pa je bilo ranjenih.

Nasilje ponoči motilo mir v Bangkoku
Nasilje, ki se je ponoči razširilo tudi na predel mesta, kjer stojijo številni hoteli višjega cenovnega razreda, veleposlaništva in nakupovalna središča, je terjalo prvo smrtno žrtev tudi med vojaki. Goste v enem izmed hotelov so evakuirali, noč pa so preživeli v kleti. "Slišali smo streljanje in eksplozije, ki so trajali vso noč," je povedal fotograf agencije Reuters.

Vlada zavrača pomoč Združenih narodov
Tiskovni predstavnik vlade Panitan Vatanajagorn je povedal, da vojaki ne uporabljajo orožja, da bi z njim streljali na policiste, ampak so njihova tarča le "teroristi med protestniki". "Rdečesrajčniki" so v vojake metali kamenje, bombe in molotovke, postavljali pa so tudi barikade iz avtomobilskih gum, ki so jih zažigali. Številni med njimi so oboroženi.

Zadnji spopadi so izbrunili po tem, ko je vodja "rdečesrajčnikov" Natavut Sajkua predlagal, da bi se z vlado pogajali v navzočnosti Združenih narodov, če bi se vladne sile umaknile z območja, ki ga zasedajo "rdečesrajčniki". Vlada je posredovanje zavrnila, tiskovni predstavnik vlade pa je povedal: "Zavračamo zahteve po posredovanju Združenih narodov, saj nobena tajska vlada še ni dopustila, da bi se kdo vmešaval v naše notranje zadeve."

Vlada je protestnike pozvala, naj zapustijo svoje utrjeno oporišče in jim celo ponudila prevoz nazaj domov. Hkrati je opozorila, da vsakemu, ki bo ostal, grozita do dve leti zapora. Le redki od koli 5.000 "rdečesrajčnikov" so se odzvali. "Vztrajali bomo tukaj. Le mirno sedite ali stojite tukaj. Ne upirajte se. Če bi nas radi ubili, naj nas ubijejo," je povedal eden od voditeljev protestnikov Weng Tojirakarn. Vlada je pripravljena na pogovore s protestniki, če ti pokažejo "iskrenost" in zapustijo svoje oporišče.

Premier: Protestov ne bomo mogli končati na miren način
Protestniki že več mesecev zahtevajo odstop tajskega premierja Abhisita Vedžavive, ki ga podpira tajska rojalistična elita, protestniki pa ga obtožujejo spodkopavanja demokratičnih načel. Premier Vedžaviva zavrača vse zahteve po odstopu, v nedeljo pa je v televizijskem nagovoru dejal, da bo med 23. in 5. uro zjutraj uveljavil policijska ura. Ob tem je sporočil protestnikom, ki večinoma prihajajo iz vasi in iz revnih predelov mesta, da jim nikakor ne bo uspelo zrušiti njegove vlade. Dodal je še, da so stvari prišle tako daleč, da je proteste nemogoče končati mirno.

Tajska: Zatišje pred nevihto?