Protestniki so kljub vojaškemu posredovanju pokazali odločnost, da nadaljujejo proteste. Foto: EPA
Protestniki so kljub vojaškemu posredovanju pokazali odločnost, da nadaljujejo proteste. Foto: EPA
Protestnik
Po podatkih tajskih oblasti je od začetka krize v sredini marca umrlo več kot 50 ljudi, 1.500 je ranjenih. Foto: EPA
Abhisit Vedžadživa
Abhisit Vedžaviva je napovedal, da bi lahko uvedli policijsko uro, ki naj bi veljala ponoči. Foto: Reuters

Potem ko je v spopadih v Bangkoku od četrtka umrlo najmanj 29 ljudi, je tajski premier Abhisit Vedžadživa opozoril, da želi del "rdečesrajčnih" protestnikov zanetiti državljansko vojno. Kljub smrtnim žrtvam in kaotičnemu dogajanju na ulicah Bangkoka več tisoč protestnikov še vedno vztraja v samem središču 15-milijonske tajske prestolnice.

Premier Vedžaviva je zato v televizijskem nagovoru dejal, da bo v mestu, znanem po burnem nočnem življenju, med 23. in 5. uro zjutraj veljala policijska ura. Ob tem je sporočil protestnikom, ki večinoma prihajajo iz vasi in iz revnih predelov mesta, da jim nikakor ne bo uspelo zrušiti njegove vlade. Dodal je, da so stvari prišle tako daleč, da je proteste nemogoče končati z mirnimi sredstvi.

Protestniki se branijo s kamenjem in zažigajo avtomobile
A "rdečesrajčniki" se ne dajo, vztrajajo na ulicah in dobivajo vse več novih privržencev. Zahtevajo odstop v Veliki Britaniji rojenega in na Oxfordu izobraženega Abhisita Vedžavive, ki ga podpira tajska rojalistična elita. Protestniki jo obtožujejo spodkopavanja demokratičnih načel.

V mestu še naprej vlada pravi kaos, tako "rdečesrajčniki" kot vladna vojska pozivajo k pomoči in okrepitvam. Vojska je na protestnike streljala s pravimi naboji, ti pa so se skušali ubraniti s kamni in doma narejenimi bombami.

"Moramo se prebiti naprej v središče, zdaj ni čas za umik," je bil odločen Abhisit Vedžaviva. Vojska ima dovoljenje, da strelja na vsakega, ki se njihovim barikadam približa na manj kot 36 metrov.

Oblast je proti nekaterim vodjem protestnikov že napisala obtožnice, ki jih bremenijo terorističnih dejanj, najvišja zagrožena kazen pa je tudi smrt, zato je ozračje še bolj naelektreno.

Vodja protestnikov Natavut Sajkaj je pozval premierju in pogovorom s predstavniki oblasti ob posredništvu Združenih narodov, kar pa je vlada takoj zavrnila in sporočila, da če so protestniki resnično pripravljeni na pogovore, potem ne bi smeli postavljati pogojev. Tiskovni predstavnik vlade je voditelje protestnikov pozval k predaji in takojšnjemu končanju protestov.

V šolah ni pouka
Šest tednov trajajoča politična, gospodarska in družbena kriza je povsem ohromila Bangkok, zatresla drugo največje gospodarstvo v Jugovzhodni Aziji, prestrašila tuje turiste in skoraj ustavila tuje naložb v gospodarstvo. Od četrtka, ko so zaostrene razmere prerasle v nasilje, je umrlo 29 ljudi - vse žrtve so bili protestniki, še 200 pa je bilo ranjenih. Zaradi nemirov za najmanj en teden ostajajo zaprte tudi šole, ki bi morale vrata po počitnicah odpreti v ponedeljek.

Kaj sledi?
"Vojska morda počasi prodira globlje v središče mesta, v katerem so se za barikadami iz gum, betona in palic ter obdani z železno žico, utaborili protestniki, a cena, ki jo zato plačuje, je precej visoka. Večje ko bo število žrtev, bolj bi to lahko oslabilo položaj Abhisita Vedžavive," je dejal politični strokovnjak Titinan Pongsudhirak. "Če bo vlada razgnala množico, ali bo to pomenilo tudi konec krize? Odgovor je jasen - ne, nikakor ne, do pomiritve je še dolga pot."