Havel bo pokopan z državniškimi častmi. Foto: Reuters
Havel bo pokopan z državniškimi častmi. Foto: Reuters
Žalovanje za Vaclavom Havlom

Havel, prvi predsednik Češke, je umrl v nedeljo po dolgoletni bolezni. Krsto z njegovimi posmrtnimi ostanki so najprej prepeljali v prostore nekdanje cerkve, ki jo je Havel spremenil v kulturni center, tam pa organiziral tudi mednarodne konference ter se srečeval s tujimi voditelji. Pred poslopjem se vije vrsta kakih tisoč ljudi, ki se želijo še zadnjič posloviti od svojega nekdanjega predsednika.

Dokumentarec Državljan Havel bodo v četrtek, 22. decembra, ob 20.00 predvajali na 2. programu Televizije Slovenija.

Češka se je ob Havlovi smrti ovila v črno. Številni žalujoči so se odpravili tudi na praški grad, sedež čeških predsednikov, da bi se vpisali v žalno knjigo. Krsto bodo na grad prepeljali v sredo. V žalne knjige se lahko vpišejo tudi na Slovaškem.

Češka vlada je odredila tridnevno žalovanje. Premier Petr Nečas je sporočil, da bodo od srede do petka zastave visele na pol droga ter državljane pozval, naj se v petek ob 12. uri z minuto molka poklonijo pokojniku, medije pa, naj ta dan prilagodijo svoj program žalostnemu dogodku.

Državne pogrebne slovesnosti bodo v petek opoldne, najverjetneje v katedrali sv. Vida na praškem gradu. O tem sta se dogovorila Havlova vdova Dagmar Havlova in predsednik države Vaclav Klaus. Pričakovati je, da se bodo pogreba udeležili številni tuji voditelji in dostojanstveniki, med njimi nemška kanclerka Angela Merkel in ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Velikega državnika in pisatelja bodo nato pokopali na pogrebu v družinskem krogu na praškem pokopališču, je povedal nadškof Dominik Duka.

Junak žametne revolucije
Havel je umrl v 76. letu starosti. Nekdanjemu strastnemu kadilcu so decembra leta 1996 zaradi raka odstranili tretjino pljuč, od takrat pa je trpel zaradi kroničnega bronhitisa. Nekdanji predsednik je bil znan predvsem kot junak žametne revolucije, ki je končala komunizem na Češkoslovaškem. Od leta 1989 do 1992 je bil zadnji predsednik Češkoslovaške, nato pa od leta 1993 do 2003 prvi predsednik samostojne Češke.

Havlu se je poklonil tudi nekdanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov in mu ob tem izrekel zasluge za spravo med državama. "Kot simbol izboljšanja odnosov med našima narodoma mi je Havel leta 1990 v Moskvi podaril pipo miru," se ga je spomnil Gorbačov. Havla je opisal kot državnika in človeka z visokimi humanističnimi vrednotami, ki je bil vedno odprt za konstruktivni dialog.

Žalovanje za Vaclavom Havlom