V spopadih s protestniki je bilo ranjenih tudi 15 policistov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V spopadih s protestniki je bilo ranjenih tudi 15 policistov. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

V okviru več tednov trajajočih protestov za več demokracije so se ponoči v Hongkongu spet spopadli policija in protestniki, potem ko je približno dva tedna vladal relativen mir.

Med ruvanjem s protestniki, katere sestavljajo študenti in pripadniki gibanja Okupirajmo central, so policisti zbili na tla več protestnikov in jih aretirali 26. Pri tem je po podatkih policije poškodbe utrpelo tudi 15 policistov.

"Dežnikarska revolucija"
Protestniki so se znova branili z dežniki, ki jih varujejo pred vročim soncem in poprovim pršilom, ki jih uporablja policija. Ravno zato se je protestov v Hongkongu prijel vzdevek "dežnikarska revolucija".

Območje Mongkoka varuje več sto policistov, ki pa jim še vedno ni uspelo vseh tamkajšnjih ulic odpreti za promet. Protestniki se zbirajo tudi na drugih dveh prizoriščih protestov, v četrtih Admiralty in Causeway Bay, od koder pa za zdaj ne poročajo o spopadih, poroča britanski BBC.

Najhujši protesti v Hongkongu po vrnitvi tega mesta Kitajski izpod britanske krone leta 1997 so izbruhnili, ker so se oblasti v Pekingu avgusta odločile, da ne bodo izpolnile obljube, da bodo v Hongkongu lahko leta 2017 svojega voditelja volili na neposrednih volitvah. Prepustil bi jim zgolj izbiro med dvema ali tremi kandidati, ki bi jih ponudil Peking.