Tokratna stavka je največja po letu 1926. Foto: Reuters
Tokratna stavka je največja po letu 1926. Foto: Reuters
Heathrow
Na Heathrowu so potnike obvestili, naj pričakujejo večurne zamude. Foto: Reuters
David Cameron
Britanski premier vztraja, da bodo morali, če bodo hoteli zmanjšati primanjkljaj, sprejeti pokojninsko reformo. Foto: EPA
Britanci stavkajo

Po vsej Veliki Britaniji je zaprtih na tisoče šol, delovanje krajevnih uradov je zaradi pomanjkanja osebja omejeno, ohromljeno je tudi delovanje vladnih uradov, sodišč in knjižnic. Bolnišnice so odpovedale številne operacije, ki niso nujno potrebne, nemoteno oskrbo pa dobijo le tisti bolniki, ki jo nujno potrebujejo. Stavkajo tudi vremenoslovci, strežno osebje v parlamentu in kuratorji v muzejih.

Kaos bo tudi v letalskem prometu, saj samo na enem največjih svetovnih letališč, na londonskem Heathrowu, pričakujejo večurne zamude. Letališke oblasti so potnike že vnaprej obvestile, naj se pripravijo na triurno čakanje pri pregledu potnih listov, saj stavkajo tudi mejni policisti, zaradi napovedane stavke pa so številne letalske družbe že vnaprej odpovedale nekatere svoje polete. Zaradi stavke carinikov bo ohromljen tudi promet v pristaniščih.

Po pričakovanjih sindikatov naj bi se stavke udeležilo kar 2,6 milijona javnih uslužbencev, kar bo največja stavka po letu 1926, ko je splošna stavka povsem ohromila državo. Po vsej državi naj bi potekalo tudi več kot tisoč protestov, eden največjih naj bi bil v Birminghamu. Stavkajo tudi javni uslužbenci na Škotskem in Irskem.

Stavka zaradi napovedane pokojninske reforme
Največja stavka v Veliki Britaniji v zadnjih desetletjih je posledica napovedane pokojninske reforme in bo eden večjih preizkusov za vlado premierja Davida Camerona. Reforma pokojninskega sistema predvideva dvig upokojitvene starosti za javne uslužbence, kar bi pomenilo, da bi večina delala do 67. leta, več pa bi morali prispevati tudi v pokojninsko blagajno.

Jezo zaposlenih je v začetku tedna še povečal gospodarski minister George Osborne, ki se je zavzel za znižanje plač učiteljev, medicinskih sester in vojakov ter napovedal zmanjšanje števila zaposlenih v javnem sektorju za 300.000.

Vlada sindikate poziva k novim pogajanjem
Premier Cameron je stavko že obsodil in dejal, da protestniki ne bodo dosegli ničesar, ob tem pa je dodal, da je dala vlada javnemu sektorju razumno pogodbo glede pokojnin v času, ko skuša izvesti varčevalne načrte za zmanjšanje proračunskega primanjkljaja do izteka mandata leta 2015. Sindikate je pozval k novim pogovorom.

Tudi Osborne je dejal, da bo stavka le škodovala gospodarstvu, sindikate pa pozval, naj se vrnejo za pogajalsko mizo. "Stavka ne bo spremenila ničesar," je povedal Osborne.

Sindikati proti nepravičnim reformam
Vodilni sindikati zaposlenih v javnem sektorju se z načrti vlade ne strinjajo in se zavzemajo za ohranitev obstoječega pokojninskega zakona. Vodja sindikata Unison, Dave Prentis, je povedal, da ne zahtevajo povišanja pokojnin, ampak se bojujejo proti nepravičnim reformam, ki bodo po njegovem mnenju prizadele predvsem ženske.

Generalni sekretar zveze sindikatov TUC Brendan Barber je dejal, da vlada napada javni sektor in je zato stavka več kot upravičena. "Nastopil je čas, ko se morajo ljudje postaviti sami zase in povedati svoje stališče," je povedal Barber, ki je ob tem še zanikal, da so pokojnine zaposlenih v javnem sektorju veliko višje od tistih, ki jih dobivajo zaposleni v zasebnem sektorju.

Britanci stavkajo