Merklova in Pahor sta bila na tiskovni konferenci polna besed medsebojne hvale. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Merklova in Pahor sta bila na tiskovni konferenci polna besed medsebojne hvale. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Angela Merkel in Danilo Türk
Merklovo je v predsedniški palači sprejel tudi predsednik Danilo Türk. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Angela Merkel in Janez Janša
V rezidenci nemškega veleposlanika je Merklovo sprejel tudi prvak največje opozicijske stranke Janez Janša. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pahor je Merklovo toplo sprejel. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Na kosilu so Merklovi in Pahorju postregli s filejem dimljene postrvi s svežim hrenom na solatni posteljici, obloženim z marinirano zelenjavo, nato so na krožnike položili junčji steak na žaru z oblogo iz praženih jurčkov in fine zelenjave, poleg tega pa sirove štruklje z zelišči, za sladico pa so postregli z jabolčno strjenko s cimetovo omako in obloženo s sezonskim sadjem. Ob hrani sta lahko izbirala med rebulo letnik 2009 iz vinske kleti Erzetič in merlot letnik 2005 iz vinske kleti Movia, sladico pa je spremljal rumeni muškat letnik 2006 iz vinske kleti Prus.

Angela Merkel
Med sprehodom po središču Ljubljane se je nemška kanclerka ustavila tudi ob stojnici z rožami. Tam ji je Borut Pahor kupil šopek suhega cvetja, branjevka pa jo je ob tem naučila reči: Na svidenje! Foto: MMC RTV SLO
Množica pozdravila Merklovo
Merklova v Sloveniji

Slovenski premier Borut Pahor je na novinarski konferenci dejal, da mu je v veliko zadovoljstvo, da na obisku gosti kanclerko Merklovo, in izrazil željo, da bi državi in naroda, ki imata številne podobne značajske lastnosti, poglede v prihodnost, interese in cilje, še naprej tako dobro sodelovala. Poudaril je, da Slovenija ne bo pozabila nemške vloge pri uveljavitvi demokratičnih sprememb, slovensko-nemško prijateljstvo pa se je skozi leta le še poglobilo.

Slovenski premier je poudaril, da je Nemčija ena najpomembnejših političnih in najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije, ter da je z 20 odstotki blagovne menjave Nemčija izjemno pomembna za gospodarski razvoj Slovenije. Povedal je, da si Slovenija želi, da bi se ta delež še povečal.

V ta namen sta kanclerka Merklova in premier Pahor podpisala deklaracijo, ki je po Pahorjevih besedah sporočilo za delo naprej, na podlagi katerega si obe vladi nalagata odgovornost za dobre odnose in poglobljeno sodelovanje. "Zavoljo vsega v deklaraciji in našega srečanja ter zaradi plemenitih ciljev, bi si dovolil naš odnos podpisati kot poseben odnos," je povedal Pahor.

Slovenija podpira dogovor evro plus
Pahor je povedal, da je najpomembnejši cilj slovenske vlade, če dobi zaupnico v parlamentu, sprejeti vse kratkoročne in dolgoročne ukrepe, ki bodo zavarovali Slovenijo v zdravem jedru evroskupine. "To je domača naloga Slovenije, pri tem pa si želimo tudi nemške podpore, ki je za Slovenijo ključnega pomena," je povedal premier in ob tem pojasnil, da je Slovenija podprla dogovor med nemško kanclerko in francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem.

"Dovolim si reči, da je to eden od prvih korakov v pravo smer, ki se bo končal s tem, da bomo dobili Združene države Evrope," je dejal Pahor in dodal: "Težko je imeti uspešno valuto s 17 različnimi fiskalnimi in davčnimi politikami, zaenkrat pa bo zadostovala pot, ki sta jo zasnovala Angela in Nicolas. Evropska ideja bo preživela 21. stoletje, če bomo živeli v Združenih državah Evrope." Pahor je obljubil, da bo Slovenija izpolnila vse zaveze iz pakta evro plus in povečala finančno stabilnost in vzdržnost javnih financ.

"Pahor je zavezan evropski misli"
Merklova se je svojemu gostitelju najprej zahvalila za lep sprejem, sprehod po Ljubljani in kosilo. Tudi sama je poudarila, da so odnosi med državama zelo prijateljski, kar se je izkazalo tudi v zelo zgodnjem nemškem priznanju Slovenije. "Borut Pahor je premier, ki je stoodstotno zavezan evropski misli, kot jaz, in samo tako lahko postanemo močna Evropa," je povedala Merklova in dodala, da je Slovenija verodostojna evropska partnerica.

Merklova je ob tem pojasnila, da je treba Evropo okrepiti, zato je pomembno, da se združujemo v projektu evro plus. "Evropo moramo ojačati, pokazati moramo evropsko enotnost," je povedala kanclerka in dodala: "Premierju Pahorju se zahvaljujem za pogum." Kanclerka je pojasnila, da sta s Pahorjem govorila o aktualnih razmerah v evroobmočju, kjer se dogovori po njenem mnenju počasi udejanjajo, ter o prihodnosti evra.

"Reforme so nujno potrebne v Sloveniji in v Nemčiji"
Merklova je poudarila še, da so reforme nujno potrebne tako v Sloveniji kot v Nemčiji. "Veliko je bilo zavrnjenega, zato morate najti poti in načine ter soglasje v državi, da boste lahko reforme udejanjili," je povedala Merklova, ki je imela v mislih predvsem pokojninsko reformo, in dodala, da je bilo tudi v Nemčiji težko, ko so dvignili starostno mejo za upokojitev. "Tudi mi smo se težko odzvali na demografske spremembe, a bolje je to spremeniti danes, kot pa mladim navezati breme, ki ga ne bodo mogli nositi," je še dodala kanclerka.

Pahor in Merklova sta se pogovarjala tudi o Zahodnem Balkanu, kjer je Pahor izrazil zadovoljstvo, da je proces Brdo omenjen v deklaraciji, ki sta jo podpisala, Merklova pa je posebej izpostavila uspešno reševanje težav med Slovenijo in Hrvaško. "Primer, kako sta se državi povezali, kaže na pogum," je dejala Merklova in reševanje vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško izpostavila kot primer dobre prakse. "Vsem državam Zahodnega Balkana moramo pokazati perspektivo evropske poti, ob tem pa morajo vedeti, da morajo regionalne in dvostranske konflikte rešiti pred evropskimi vrati," je še povedala Merklova, ki je prejšnji teden že obiskala Zagreb in Beograd.

Med sprehodom po Ljubljani navdušila množico
Nemška kanclerka Angela Merkel se je po prihodu v Ljubljano s slovenskim premierjem Borutom Pahorjem sprehodila po središču mesta, kjer je nemško gostjo pozdravila navdušena množica ljudi, z nekaterimi se je Merklova tudi rokovala in spregovorila besedo ali dve.
Pahor je Merklovi med sprehodom razkazal še tržnico in ljubljansko stolnico, nato pa sta se z avtomobilom odpeljala na Ljubljanski grad, kjer jo je pozdravil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, gostja pa se je vpisala v Zlato knjigo gostov mesta Ljubljana. Pahor in Merklova sta imela na Gradu delovno kosilo.

Nemška gostja se je zatem srečala še s slovenskim predsednikom Danilom Türkom in s predsednikom največje opozicijske stranke SDS Janezom Janšo.

Čeprav je pogovor med Merklovo in Janšo trajalo 40 minut, so iz SDS-a sporočili le, da je bila osnovna tema pogovora situacija v EU-ju, v Sloveniji in na Zahodnem Balkanu s poudarkom na bodočem sodelovanju med Nemčijo in Slovenijo pri krepitvi medsebojnih odnosov in nastopih pri reševanju težav v soseščini in Evropski monetarni uniji. Prijateljski pogovor sta sklenila s kratkimi ocenami politične in predvolilne situacije v obeh državah, so še sporočili iz največje opozicijske stranke. Merklova in Janša po srečanju nista dajala izjav.

Bogata zgodovina nemško-slovenskih odnosov
Nemčija je za Slovenijo ključna država tako politično kot gospodarsko, saj Slovenija z Nemčijo ustvari okoli petino zunanje trgovine. Lani je blagovna menjava znašala približno 3,6 milijarde evrov v vsako smer. Nemčija je tudi ena največjih tujih vlagateljic v Sloveniji, na splošno pa so poslovne vezi med državama tesne še iz časov nekdanje Jugoslavije, državi pa tesno sodelujeta tudi v okviru Evropske unije.

Na kosilu so Merklovi in Pahorju postregli s filejem dimljene postrvi s svežim hrenom na solatni posteljici, obloženim z marinirano zelenjavo, nato so na krožnike položili junčji steak na žaru z oblogo iz praženih jurčkov in fine zelenjave, poleg tega pa sirove štruklje z zelišči, za sladico pa so postregli z jabolčno strjenko s cimetovo omako in obloženo s sezonskim sadjem. Ob hrani sta lahko izbirala med rebulo letnik 2009 iz vinske kleti Erzetič in merlot letnik 2005 iz vinske kleti Movia, sladico pa je spremljal rumeni muškat letnik 2006 iz vinske kleti Prus.

Množica pozdravila Merklovo
Merklova v Sloveniji