Spopadi med anarhisti in policijo v Grčiji niso redki, vendar je tokrat najhuje v zadnjih letih. Foto: EPA
Spopadi med anarhisti in policijo v Grčiji niso redki, vendar je tokrat najhuje v zadnjih letih. Foto: EPA
Očividci prizore v grških mestih opisujejo kot 'neverjetne'. Foto: EPA
Tuji dopisniki svarijo, da bi se nemiri lahko še nadaljevali. Foto: EPA
Grčijo zajeli nemirni protesti

Nemiri so se začeli v soboto zvečer v grški prestolnici kmalu po incidentu v okrožju Eksarchia, ki je sicer znano po spopadih med policijo in levičarskimi skupinami, in se nato razširil še v druga mesta po državi. Protestniki so napadali trgovine, banke in zažigali vozila.

Policija je po streljanju podala izjavo, da je okoli 30 mladih s kamenjem, molotovkami in drugimi predmeti napadlo patruljno vozilo z dvema policistoma. Policista sta na napad odgovorila s strelom, ki je usodno ranil enega izmed fantov.

Najhujše razmere so v Atenah in drugem največjem mestu Solun na severu države, kjer so se protestniki znesli nad bankami in trgovinami in se spopadali s policisti. Zalegli niso niti pozivi oblasti k umiritvi razmer. V nemirih je bilo ranjenih 34 ljudi, med katerimi je ena ženska dobila hujše poškodbe glave.

V zvezi z incidentom so suspendirali oba policista, preiskava pa še poteka. Minister za notranje zadeve Prokopis Pavlopoulos je v izjavi dejal, da vlada izraža globoko obžalovanje zaradi incidenta: "Preiskava o okoliščinah smrti se je že začela. Če bomo ugotovili, da sta bila policista malomarna, bo njuna kazen v svarilo vsem."
Z molotovkami na ulice
V Atenah se je policija s solzilcem spopadla s stotinami mladih, ki so metali kamenje in začeli svoj besni pohod v trenutku, ko se je razširila novica o streljanju. Zažganih je bilo najmanj 70 avtomobilov.
Mladi so metali molotovke, zažigali avtomobile in razbijali izložbena okna. Nemiri so se nato razširili v Solun, drugo največje grško mesto, v severni mesti Komotini in Ioannina, pa vse do Krete.
"Kot v Sestreljenem črnem jastrebu"
Po nekajurnem zatišju so se upori kmalu po polnoči nadaljevali. Nekaj protestnikov se je odpravilo na pohod po središču metropole, drugi pa so se spopadli s policijo pred tehnično univerzo.
Očividci prizor opisujejo kot "neverjeten". "Zrak je nabit z gorečimi gorivi, zelo težko je dihati. Videti je kot prizor iz vojnega filma, kot Sestreljeni črni jastreb - in to rečem brez pretiravanja," je za BBC povedal neki študent. V Solunu je več deset mladih napadlo policijsko postajo, medtem ko so drugi ovirali dostop na cesto blizu univerze.
Ljudi so prek nekaj medmrežnih strani pozivali, da se protestom priključijo. Minister Pavlopoulos je zaradi dogodkov ponudil svoj odstop, vendar ga premier Costas Karamanlis ni sprejel.
Območje brezvladja
Analitiki menijo, da bo incident zagotovo sprožil hude spopade med anarhisti in policijo. Območje Eksarchie namreč slovi kot trdnjava anarhistov, ki pogosto zvabijo policijo, nato pa nanjo mečejo kamenje. Podobno streljanje leta 1985 je vodilo v večletno nasilje.
Tamkajšnji prebivalci so nedavno protestirali zaradi naraščajočega kriminala in brezvladja ter se pritožili, ker se policisti niso odzvali na klice v sili in so raje ostali skriti v svojih policijskih postajah.

Reven vsak peti Grk
Naraščanje razlik med bogatimi in revnimi je v zadnjih letih le še spodbudilo predvsem grško mladino, da je začela svojo jezo izražati tudi na ulicah, kjer tako pogosto prihaja do obračunavanj med protestniki in policijo.

Število protestov je še posebej naraslo v zadnjih mesecih, ko je tudi Grčijo, kjer eden od petih prebivalcev živi pod pragom revščine, prizadela svetovna gospodarska kriza, medtem ko vlado pretresajo nenehni škandali.

K. S.

Grčijo zajeli nemirni protesti