Uporniki ob zahodnih vratih v Sirto. Foto: Reuters
Uporniki ob zahodnih vratih v Sirto. Foto: Reuters

Nad enim zadnjih Gadafijevih oporišč, njegovim rojstnim mestom, se vali črn dim, medtem ko se sile nacionalnega prehodnega sveta zbirajo na trgu Zafran približno kilometer od središča mesta. S stavb v mestu na njih streljajo ostrostrelci.

Črn dim nad mestom se vije zaradi bombardiranja skladišča streliva. Ob zahodnih vratih uporniki s topništvom streljajo proti središču mesta, obe strani pa sta si "izmenjali" rakete.

Uporniki zadnje tedne oblegajo Sirto, iz katere so se morali pred časom, tako kot iz še enega Gadafijevega oporišča Bani Valid, umakniti zaradi preslabe organiziranosti.

"Lahko ste ponosni na svojega voditelja"
Kje je Gadafi, ki je zapustil prestolnico Tripolis, potem ko je ta avgusta po šestih mesecih od začetka upora padla v roke upornikov, še vedno ni znano. Oglasila pa se je njegova hči Ajša, ki je konec avgusta z mamo in dvema bratoma pobegnila v Alžirijo. V telefonskem pogovoru za sirijsko satelitsko televizijsko postajo Al Rai je zatrdila, da je njen oče dobro in da se bori na terenu.

Narodu, ki po njenih besedah nudi odpor v Libiji, je sporočila: "Lahko ste ponosni na svojega voditelja." Hkrati je pozvala Libijce k uporu proti novi vladi, ki jo je označila za 'šarlatansko'. Nove libijske voditelje je obtožila, da so izdajalci.

Gadafi v puščavi?
Eden izmed zajetih, Gadafiju zvestih generalov je dejal, da se je dolgoletni libijski voditelj pred kratkim skrival v puščavi na jugu Libije in je zdaj verjetno nekje v Sahari med Libijo in Alžirijo. General Belgasem Al Abaž, ki so ga prijeli v ponedeljek, je razkril, da Gadafiju pomagajo nigerijski in čadski plačanci, ki poznajo puščavo, so sporočili uporniki.