Libijski uporniki nadzirajo tako rekoč vso državo, težave jim povzroča le še Bani Valid. Foto: EPA
Libijski uporniki nadzirajo tako rekoč vso državo, težave jim povzroča le še Bani Valid. Foto: EPA

Sile libijskega prehodnega nacionalnega sveta naj bi v celoti zasedle mesto Saba, ki je ena zadnjih utrdb režima libijskega voditelja Moamerja Gadafija in ki je približno 750 kilometrov oddaljeno od Tripolisa. Uporniki naj bi že v torek zavzeli letališče, po njihovih navedbah pa povsem nadzorujejo tudi mesto, kjer živi približno 100.000 ljudi. Soočali naj bi se le z uporom nekaj posameznikov.

Arabska televizija Al Arabija je poročala tudi, da sile prehodnega sveta nadzorujejo tudi 90 odstotkov Sirte, Gadafijevega rodnega mesta. Najpočasneje napredujejo v mestu Bani Valid, kjer v zadnjih dneh niso dosegli nobenega napredka, saj naj bi Gadafijeve sile civiliste uporabljale za živi ščit.

Nekdanji uporniki, katerih nacionalni prehodni svet si je že prislužil mednarodno priznanje, domnevajo, da se Gadafi skriva v enem od treh mest ali pa v skrivališču v puščavi. Poleg iskanja nekdanjega voditelja nove oblasti trenutno zaposluje tudi oblikovanje vlade.

Nova vlada v od sedmih do desetih dneh
Začasni libijski premier Mahmud Džibril je napovedal, da bi se lahko prva formalna libijska vlada po padcu režima Moamerja Gadafija oblikovala v od sedmih do desetih dneh. Povedal je še, da so večino dela že opravili ter da sta le še vprašanji, koliko bo ministrstev in kje bodo nameščena.

Pojasnil je, da bi bila lahko vsa ministrstva v Tripolisu, obstaja pa tudi možnost, da bodo nekatera v Tripolisu, druga pa v Bengaziju, kjer je trenutno sedež prehodnega nacionalnega sveta. Ob tem je Džibril povedal še, da je normalno, da v državi, kjer 42 let ni bilo demokratičnih procesov oz. ni poznala demokratične kulture, stvari trajajo nekoliko dlje.

Libijski prehodni svet priznala tudi Afriška unija
V torek je libijski nacionalni prehodni svet kot legitimno oblast v državi priznala tudi Afriška unija, ki sedeža Libije po padcu Gadafijevega režima dolgo ni želela prepustiti prehodnemu svetu. Predsedujoči Afriški uniji, predsednik Ekvatorialne Gvineje Teodoro Obiang Nguema, je sporočil, da organizacija priznava prehodni svet, medtem ko ta "oblikuje vseobsegajočo prehodno vlado, ki bo zasedla sedež Libije v Afriški uniji". Ob tem je organizacija Libijcem obljubila podporo pri gradnji združene, demokratične, miroljubne in uspešne Libije.