Sarkozy je ob obisku dejal, da se bo
Sarkozy je ob obisku dejal, da se bo "Francija vedla odgovorno glede na skupno zgodovino in nadaljevala prijateljstvo s Haitijci." Foto: EPA

"Sem sem prišel, da povem tako Haitijcem kot njihovim vodjem, da jim Francija, ki je bila ena izmed držav, ki so prve prispele na potresno območje, v teh težkih časih stoji ob strani. Pomagali jim bomo, da se znova postavijo na noge in odprejo novo, srečno stran v svoji zgodovini," so bile besede francoskega predsednika. Sarkozy je Haitiju odpisal dolg 56 milijonov evrov in mu hkrati obljubil 270 milijonov evrov pomoči. To bo Haiti prejel v obdobju dveh let.

Štiri ure za obnovitev prijateljstva
"Glede na okoliščine bi bil obisk francoskega predsednika vesel dogodek. Namesto tega pa gre za žalosten dogodek, saj žalujemo za vsemi izgubljenimi življenji," je dejal na letališču v Port-au-Princu haitijski predsednik Rene Preval, ko je sprejel Sarkozyja.

Predsednika sta si s helikopterjem ogledala, kakšno razdejanje je 12. januarja letos povzročil rušilni potres 7. stopnje po Richterjevi lestvici, v katerem je umrlo 230.000 ljudi. Med štiriurnim obiskom sta obiskala tudi francosko poljsko bolnišnico v prestolnici Port-au-Prince.

Pomoč s priokusom zgodovinskih ran
Kljub ponujeni roki so Haitijci na Francijo vedno gledali s priokusom kolonialne zapuščine. Haitijski sužnji so si krvavo samostojnost izborili leta 1804. Od takrat je Pariz v zameno za izgubljeno ozemlje zahteval izplačilo 90 milijonov kosov zlata. Haiti je svoj dolg odplačeval vse do leta 1947.

Medameriška razvojna banka je ocenila povzročeno škodo na Haitiju na 12 milijard evrov. Kar pa je zanemarljiva številka v državi, ki je bila še pred potresom ena izmed najrevnejših na Zahodni polobli Zemlje. Kar 80 odstotkov Haitijcev je živelo z dvema dolarjema na dan. Po potresu pa je brez strehe nad glavo ostalo milijon ljudi.