Južnotihooceanske otoke se pogosto povezuje z rajem, po cunamijih pa je slika bolj podobna peklu. Foto: Reuters
Južnotihooceanske otoke se pogosto povezuje z rajem, po cunamijih pa je slika bolj podobna peklu. Foto: Reuters
Južni Pacifik
Računalniška slika moči valov po potresu, Rdeče črte označujejo mejo med tektonskimi ploščami. Foto: EPA

Potres z močjo 8,3 stopnje po Richterjevi lestvici v bližini Ameriške Samoe je sprožil uničujoče valove, ki so dosegli več kot štiri metre višine. Na Ameriški in Zahodni Samoi je moralo uničene domove zapustiti na tisoče ljudi.

Otočje Samoe je sestavljeno iz samostojne Zahodne in Ameriške Samoe, prebivalcev pa je skupaj okoli 250.000. Ameriški predsednik Barack Obama je Ameriško Samoo že razglasil za območje večje katastrofe in tako sprostil zvezna sredstva za pomoč prizadetim.

Žrtve pokopane pod peskom
Visoki valovi so dosegli tudi otočje Tonge, kjer je po prvih podatkih umrlo pet ljudi. Ker reševalne akcije na prizadetih območjih še potekajo, je velika verjetnost, da bo število žrtev še naraslo.

Na Zahodni Samoi je najbolj prizadet južni del, kjer je morje poplavilo in odneslo številne hiše. Nekateri deli so zravnani z zemljo, saj so cunamiji na obalo naplavili veliko peska, pod katerim so pokopana tudi trupla, zato bo za iskanje žrtev potrebna posebna oprema.

Ljudje bežali v hribe
Po potresu je tihooceanski center izdal opozorilo pred cunamiji, ki so ga pozneje umaknili. Manjši visoki valovi so dosegli tudi Novo Zelandijo in Havaje. Po opozorilih pred cunamiji so se ljudje, med njimi tudi številni turisti, na otočjih Samoe zatekli v višja gorata območja.

Prestolnico Ameriške Samoe Pago Pago so cunamiji dosegli kmalu po opozorilu. Poplavili so tudi pristanišče, zaprto pa je bilo tudi letališče. Očividci so pripovedovali, da je nekatere ljudi kar odplaknilo z obale. Iz mesta poročajo o ropanju, saj so ljudje izkoristili kaos za opustošenje trgovskih centrov.

Konec decembra leta 2004 so Indijski ocean prizadeli katastrofalni cunamiji, ki so v 11 državah zahtevali okoli 230.000 žrtev.