Požar poskuša pogasiti 200 gasilcev. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Požar poskuša pogasiti 200 gasilcev. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Borba s požarom v Ukrajini

Po navedbah virov ukrajinske tiskovne agencije UNN, je v reševalnih službah umrlo osem gasilcev, pet je ranjenih. Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je na Twitterju zapisal, da so "mobilizirali reševalce, narodna garda je v pripravljenosti".

Prav tako so evakuirali okoliške prebivalce iz Vasilkova. Strupene pline in saje namreč raznaša do pet kilometrov daleč, kar lahko povzroči zdravstvene težave, kot so težave s pljuči in rakasta obolenja. Poleg tega obstaja tudi strah, da bo požar povzročil t. i. kisel dež, ki bi lahko uničil poljski pridelek in rastje v gozdovih.

Ogenj zajel 17 cistern
Silovit požar je povzročila močna eksplozija, zaradi katere so zagorele bližnje stavbe in gasilski tovornjaki, ki so prišli na prizorišče. V skladišču divja požar že od ponedeljka zvečer, ko je zagorela ena izmed cistern. Ognjeni zublji so nato zajeli 17 cistern z gorivom, z ognjem pa se bori okoli 200 gasilcev.

Ker so v bližini rezervoarji za plin, obstaja nevarnost, da bi tudi ti eksplodirali. Pomočnik ministra za notranje zadeve Zorjan Škirjak je dejal, da bi bil vzrok požara lahko požig ali kršitev varnostnih predpisov. Prav tako obstaja možnost, da je požar izbruhnil zaradi neuspele kraje goriva iz rezervoarja, navaja tiskovna agencija UNIAN.

Borba s požarom v Ukrajini