Udeleženci parade so se mirno sprehodili po Beogradu. Foto: EPA
Udeleženci parade so se mirno sprehodili po Beogradu. Foto: EPA
Beograd
Srbija je prestala enega izmed preizkusov na poti v Evropsko unijio, ki od srbskih oblasti zahteva, da zagotovijo spoštovanje pravic manjšin, med njimi tudi pravic skupnosti LGBT. Foto: EPA
Beograd po štirih letih spet v mavričnih barvah

Parada je potekala ob strogih varnostnih ukrepih, za varnost udeležencev shoda v središču srbske prestolnice je skrbelo okoli 7.000 policistov in drugih pripadnikov varnostnih sil. Mesto so preletavali helikopterji.

Že pred samo izvedbo parade je bilo varnostno tveganje ocenjeno kot veliko, zato so oblasti preventivno prepovedale današnje nogometne tekme. Mesto je bilo od zgodnjega jutra pod strogimi varnostnimi ukrepi, vse okoliške ulice pa zaprte za promet.

Ko se je shod končal, je eden izmed organizatorjev Boban Stojanović poljubil svojega dolgoletnega partnerja in ob tem dejal: "Za konec vam podarjamo poljub, da vidite, da to ni nič strašnega."

Parada je trajala uro in pol, v tem času pa so udeleženci z mavričnimi zastavami, baloni in transparenti prehodili okoli dva kilometra dolgo pot. Med njimi so bili tudi župan Beograda Siniša Mali, trije srbski ministri in več tujih veleposlanikov v Srbiji, vodja delegacije Evropske unije v Srbiji Michael Davenport in predstavniki nekaterih političnih strank.

Po koncu parade se je po ulicah središča mesta sprehodilo približno 2.000 nasprotnikov Parade ponosa, a je zborovanje minilo brez incidentov.

Huligani nad B92
Sama parada je potekala mirno, vendar se je ob robu dogodka zgodilo nekaj incidentov. Kljub temu se ti ne morejo primerjati z dogodki pred štirimi leti, ko so nasprotniki parade divjali po mestu in uničevali vse pred seboj.

Med drugim je skupina huliganov napadla poslopje medijske hiše B92 in policiste, ki so jo varovali. Kot poroča B92, se je nenadoma pojavilo okoli 30 huliganov, ki so napadli policiste. Metali so dimne bombe, bakle in druga pirotehnična sredstva. En policist je bil ranjen, ko ga je v glavo zadel trd predmet. Tudi Blic poroča, da je bil napaden eden izmed njihovih fotoreporterjev.

Policija pretepla brata premierja
Predtem je bilo še nekaj incidentov in policija je skupno prijela več kot 50 ljudi. Najbolj je odmeval incident, ko so policisti pretepli brata srbskega premierja Aleksandra Vučića, vendar podrobnosti niso znane. Andrej Vučić naj bi skupaj z dvema varnostnikoma skušal prebiti policijski kordon, a mu tega niso dovolili.

Premier Vučić je pozneje potrdil informacijo in povedal, da je trojica utrpela resne poškodbe. Po njegovem mnenju so policisti prekoračili pooblastila, a so se že opravičili, zato ne bo nobenih tožb. "Zame je bil to eden najtežjih dni, v vseh pogledih. Zelo ga imam rad, a tu nisem kot brat," je dejal premier in pojasnil, da razume policijo in položaj, v katerem se je znašla.

Vučić pohvalil varnostne sile
"Zgodba o paradi se je končala skoraj brez incidentov,"
je dejal premier na novinarski konferenci po koncu parade in zasluge pripisal varnostnim silam, ki so dokazale, da so kos nalogi.

"Država lahko, želi in zna spoštovati ustavo. Zahvaljujemo se tudi tistim, ki razmišljajo drugače, ki so v večini in so se odločili, da ne bodo povzročali incidentov. Tega nismo naredili zaradi EU-ja ali ker bi gejevsko populacijo spoštovali bolj od Cerkve, ampak zaradi naše ustave, zakonov in spoštovanja človekovih pravic, čeprav to mogoče ni bilo najlažje ali skladno z našimi osebnimi prepričanji," je povedal Vučić.

Po njegovih besedah je Srbija zmožna igrati po pravilih in varovati pravice vsakogar. "Danes smo dokazali, da je Srbija resna država, ki lahko zagotovi javni red in mir. Včeraj ste videli shod desničarskih skupin, danes LGBT-ja, in to brez težav," je še dejal.

Protesti proti paradi
Nekaj tisoč ljudi je v soboto zvečer v središču Beograda protestiralo proti napovedani Paradi ponosa. Protest je priredilo konservativno-nacionalistično gibanje Dveri. Sobotni protest je minil brez večjih incidentov, je pa policija priprla več udeležencev, med njimi tudi duhovnika.

Na zadnji Paradi ponosa v Beogradu leta 2010 so se vneli hudi spopadi med policisti in pripadniki navijaških skupin, ki so paradi nasprotovali. Pri tem je bilo ranjenih več kot 150 ljudi. Zato so srbske oblasti prepovedale vse naslednje parade ponosa, do letos.

Na spodnjem posnetku si lahko ogledate incident, ko je policija pretepla brata premierja Aleksandra Vučića.

Beograd po štirih letih spet v mavričnih barvah