Priče so povedale, da naj bi napadalci kričali, da v svoji državi ne želijo tujcev. Foto: EPA
Priče so povedale, da naj bi napadalci kričali, da v svoji državi ne želijo tujcev. Foto: EPA

Nemški državljan, star 27 let, je bil okoli 3. ure zjutraj napaden v eni izmed ulic v središču Beograda. Mladenič je bil v srbski prestolnici gost enega izmed združenj skupnosti lezbijk, gejev, biseksualcev in transseksualcev (LGBT), zdravniki pa so sporočili, da je njegovo stanje resno in da je dobil resne poškodbe možganov. Napadalci naj bi se ga lotili s steklenim pepelnikom.

"Imel je operacijo, njegovo stanje pa je resno," je dejal namestnik bolnišnice v Beogradu Dušan Jovanović.

Pripadniki in podporniki skupnosti LGBT so zato v soboto pripravili protestni shod, ki se ga je udeležil tudi veleposlanik Nemčije v Beogradu Heinz Wilhelm. Wilhelm je poudaril, da je zaradi vesti o incidentu zelo vznemirjen in da verjame, da bosta srbska vlada in policija storili vse, da se napad razišče in napadalce kaznuje.

Srbski minister za notranje zadeve Nebojša Stefanović je že sprožil preiskavo, v katero je vključena tudi uprava kriminalistične policije. Okoliščine in vzroki napada sicer še niso znani. "Če je res, da je eden izmed napadalcev rekel, da v Srbiji ne želi tujcev, to hudodelstvo dobi novo dimenzijo ksenofobije in ga moramo gledati v drugačni luči," je poudaril Stefanović.