Iskanje preživelih v Pescari del Tronto. Foto: Reuters
Iskanje preživelih v Pescari del Tronto. Foto: Reuters
Še vedno je pogrešanih najmanj 100 ljudi. Foto: Reuters
Polovica mesteca Amatrice je porušena. Foto: Reuters
Pogled na porušeno mestece Amatrice. Foto: Reuters
Uničujoč potres v Italiji zahteva 120 življenj

"Kar sem videl, me je šokiralo. Kopljemo ves dan," je dejal Marcelo di Marco, 34 let star kmet iz Narnija, ki se je pripeljal 100 kilometrov stran, da bi pomagal pri reševanju v Pescari del Tronto.

V le nekaj urah se je število smrtnih žrtev podvojilo. "To še ni dokončna številka smrtnih žrtev," je dejal italijanski premier Matteo Renzi, ki je obiskal prizadeta območja, kjer se je za požrtvovalnost in pomoč zahvalil vsem reševalcem in prostovoljcem. Italijanska vlada je za takojšnjo pomoč že rezervirala 235 milijonov evrov. Pomoč v obliki manjše enote gasilcev je na prizadeta območja poslal tudi Vatikan.

Na terenu je več tisoč vojakov in reševalcev
Ena izmed večjih težav goratega območja je težek dostop. Več cest so po potresu zasuli zemeljski plazovi in kamenje, porušenih je več mostov. Več deset tisoč gospodinjstev je ostalo brez elektrike. Reševalci si pri delu pomagajo s helikopterji, s katerimi ponesrečence izvlečejo iz težko dostopnih območij. Zračni posnetki mesta Amatrice, ki je bil lani razglašen za najlepše italijansko zgodovinsko mesto, prikazujejo, kako velika je pravzaprav škoda.


Na slovenskem zunanjem ministrstvu so potrdili, da po prvih podatkih med smrtnimi žrtvami in ranjenimi ni slovenskih državljanov. Sporočili so še, da je ministrstvo v stalnem stiku s pristojnimi oblastmi.

"Amatriceja ni več, cela občina je v ruševinah," je sporočil tamkajšnji župan Sergio Pirozzi in dodal, da "gre za tragedijo, kot se je zgodila v L'Aquili pred sedmimi leti", v kateri je leta 2009 umrlo najmanj 300 ljudi. Turistično mestece Amatrice, ki velja za kulinarično mesto oziroma "rojstni kraj" špagetov amatriciana, ima močno poškodovane zgradbe, porušene, pretrgane so cestne povezave. Brez strehe nad glavo je ostalo 2.600 ljudi. Sprožili so se tudi plazovi, grozi zrušenje mostu. Iz mesteca poročajo o petih žrtvah, številni naj bi bili še vedno ujeti pod ruševinami.

50 popotresnih sunkov
Po podatkih ameriškega geološkega inštituta je bilo žarišče potresa z močjo 6,2 v bližini umbrijskega mesta Norcia, medtem pa je italijanski seizmološki inštitut INGV zaznal epicenter potresa nekoliko južneje, v bližini Accumolija in Amatrice, njegova moč naj bi bila 6,0. Mesti sta popolnoma uničeni. Velika škoda je nastala tudi v vasici Arquata.

Po podatkih INGV-ja je sledilo več kot 150 popotresnih sunkov, med njimi najmočnejši z magnitudo 5,5. Popoldne je območje stresel nov potres z močjo 4,9 in žariščem v kraju Arquata. Potres so čutili tudi v Rimu, ki je od žarišča oddaljen 140 kilometrov, pa tudi nekateri prebivalci Slovenije - o tem poročajo iz Ljubljane in Jesenic, čutili pa so ga predvsem v višjih nadstropjih zgradb.

Uničena mesta
V Accumoliju blizu žarišča potresa je umrlo najmanj enajst ljudi, med njimi štiričlanska družina, štiri še pogrešajo. 2.500 jih je moralo zapustiti domove. Župan mesta Stefano Petrucci je povedal, da niti ena hiša v kraju ni več primerna za bivanje. "Za vse prebivalce moramo narediti šotorsko mesto," je poudaril in dodal, da ponoči temperatura v mestu pade na deset stopinj Celzija.

14 smrtnih žrtev je bilo tudi v Pescari del Tronto v deželi Marke, mestno središče je v ruševinah. Iz Arquate poročajo o treh smrtnih žrtvah, med katerimi je tudi deklica, ki so jo iz ruševin v mestu potegnili živo, a je pozneje v bolnišnici zaradi poškodb umrla.

Na terenu več tisoč reševalcev
Italijanski premier Matteo Renzi in predsednik Sergio Mattarella sta žrtvam potresa že obljubila pomoč. "Zdaj je najpomembneje rešiti preživele iz ruševin," je poudaril Renzi. Ob tem se je zahvalil tistim, ki so pomagali pri reševanju zasutih v ruševinah, celo z golimi rokami. Italijanski premier je ob tem napovedal, da bo popoldne obiskal prizadeto območje.

Pred sedmimi leti močan potres v L'Aquili
Območje, kjer so se danes tresla tla, so v preteklosti že prizadeli močni potresi. Vsi se še spomnijo rušilnega potresa v mestu L'Aquila, ki leži okoli 150 kilometrov jugovzhodno od žarišča tokratnega potresa. Takrat je umrlo najmanj 300 ljudi, več tisoč je bilo ranjenih, 65.000 jih je ostalo brez domov. Gmotna škoda je bila ocenjena na več kot deset milijard evrov.

Uničujoč potres v Italiji zahteva 120 življenj