Svoj največji letalski sejem je Rusija izkoristila za predstavitev suhoja t-50. Foto: Reuters
Svoj največji letalski sejem je Rusija izkoristila za predstavitev suhoja t-50. Foto: Reuters
Vladimir Putin
Sejem MAKS poteka vsaki dve leti in na njem je redni gost tudi Vladimir Putin. Foto: EPA

Prvi javni polet prototipa prvega ruskega radarsko slabo opaznega (stealth) vojaškega letala na največjem ruskem letalskem sejmu MAKS si je ogledal tudi ruski premier Vladimir Putin in ob tem napovedal podporo ruski letalski industriji.

Na sejmu je ruska letalska industrija predstavila tudi srednje veliko potniško letalo suhoj superjet, ki naj bi bil konkurenca letaloma embraer in bombardier.

Največ zanimanja je seveda požel polet dolgo pričakovanega suhoja T-50, ki je bil razvit v sodelovanju z Indijo in naj bi predstavljal cenejši ruski odgovor na ameriški lovec F-22, ki ga tudi odlikuje tehnologija stealth. Letalo naj bi v uporabo prešlo med letoma 2014 in 2015.

S prenosom tehnologije možnost nadzora?
Nekateri strokovnjaki so opozorili na podobnosti med T-50 in prvim kitajskim lovcem pete generacije J-20, ki je svoj prvi polet opravil januarja letos. Menijo, da ima kitajski lovec izvor v ruskem letalu mikojan 1.44, ki ni nikoli ugledal luči proizvodne linije. Vir pri ruski vojaški industriji je namignil, da so Mikojanovo tehnologijo predali kitajskim izdelovalcem vojaških letal.

Vir je še pojasnil, da ni jasno, ali je šlo za zakonit prenos tehnologije. Analitiki menijo, da ruska pomoč Kitajski omogoča Moskvi, da ima pod nadzorom obrambne zmogljivosti azijske velesile, ki v zadnjih letih krepi svoj vojaški proračun in napenja mišice, kar vzbuja skrb pri drugih državah v regiji in seveda pri ZDA.

Neodvisni analitik Adil Mukašev, ki se ukvarja z odnosi med Rusijo in Kitajsko, je prepričan, da je prenos tehnologije spremljala tudi finančna transakcija. "Kitajska je kupila tehnologijo za dele, vključno z repom mikojana, za denar," je dejal Mukašev.

Rusko podjetje United Aircraft Corporation (UAC), ki ima nadzor nad proizvodnjo lovcev mikojan, je zanikalo, da bi Kitajcem predalo tehnologijo ali dizajn. Edino operativno lovsko letalo pete generacije imajo trenutno ZDA.

Rusija naj bi predstavnike kitajskih oblasti povabila na ogled v prvih fazah razvoja letala, ki ga hočejo Rusi postaviti ob bok ameriškemu F-22. Za razvoj prvega ruskega "nevidnega" letala je bil sicer pozneje izbran suhoj namesto mikojana, katerega razvoj so opustili, ker ni bil sposoben izogibanja radarjem tako kot ameriški tekmec.