Kitajski nevidni lovec je po poskusnem poletu varno pristal na letališču. Foto: EPA
Kitajski nevidni lovec je po poskusnem poletu varno pristal na letališču. Foto: EPA
Suhoj T-50
Ruski nevidni lovec suhoj T-50 še ni v uporabi. Foto: Reuters

To je ameriškemu obrambnemu sekretarju Robertu Gatesu, ki se mudi na obisku na Kitajskem, potrdil tudi kitajski predsednik Hu Džintao. Dodal je, da poskusni polet in ameriški obisk sovpadata le po naključju, poroča BBC. Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva pa je na vprašanje o novem letalu pojasnil, da Kitajska zagovarja obrambno politiko, ki ni napadalna. Normalno je, da vse države z razvojem znanosti in tehnike posodabljajo svojo vojaško opremo, je še dodal. .

Razvoj nevidnega lovca J-20, ki ga radarji težko izsledijo, je presenetil celo ameriško obveščevalno službo, je ob začetku obiska v Pekingu priznal ameriški obrambni minister Robert Gates. Med potovanjem v Peking je Gates dejal, da so ZDA zaskrbljene zaradi hitrega razvoja kitajskih vojaških zmogljivosti.

Čeprav bo novo kitajsko letalo najverjetneje uporabno šele leta 2017 oz. 2019, pa agencija AP meni, da bi lahko postalo tekmec ameriškemu lovcu F-22 raptor, edinemu nevidnemu letalu, ki je v uporabi. Američani sicer to tehnologijo uporabljajo tudi pri lovcih bombnikih F-35, medtem ko naj bi ruskega nevidnega lovca suhoj T-50, ki je opravil svoj prvi testni polet lani, začeli uporabljati v roku štirih let.

Gates se je v okviru tridnevnega obiska, katerega namen je krepitev vojaških odnosov med ZDA in Kitajsko, danes srečal z državnim in partijskim voditeljem Hu Džintaom, ki je pozdravil obnovitev vojaškega sodelovanja z ZDA. Izrazil je upanje, da bo Gatesov obisk, prvi po letu 2007, pripomogel k izboljšanju zaupanja in razumevanja med državama.

Kitajska je v zadnjem desetletju ob hitri gospodarski rasti početverila svoj obrambni proračun.