Foto:
Foto:
Avstralci s pirotehniko letos res niso varčevali. Foto: Reuters
Srečno novo leto! Foto: Reuters
V čakanju na novo leto v sydneyjskem pristanišču. Foto: Reuters
false
Vstop v novo leto v Tajpeju na Tajvanu. Foto: Reuters
Vstopi v novo leto po svetu

Nebo nad pristaniščem v Sydneyju je razsvetlilo 2.400 večjih in manjših ognjemetov, vključno s tistimi v obliki večbarvnega slapa, šopkov rož ali metuljev, znameniti sydneyjski pristaniški most pa se je spremenil v večbarvni slap.

Prvi Kiribati, zadnji Baker in Howland

Novemu letu so ob 11. uri po slovenskem času prvi nazdravili prebivalci otočja Kiribati, Samoe in Božičnega otoka. Zadnji bodo novo leto pričakali prebivalci Havajev in manjših tihomorskih otokov pod upravo ZDA. Prav zadnja bosta v letu 2016 vstopila otoka Baker in Howland, ko bo v Sloveniji ura že 13.00.

Mesto je za novoletni ognjemet namenilo okoli 4,7 milijona evrov, ognjemet pa si je na samem prizorišču ogledalo več kot milijon ljudi, še milijarda pa prek televizijskih sprejemnikov. Spektakel je trajal 20 minut.

Najbolj goreči ljubitelji sydneyjskega ognjemeta so sicer že dva dni pred silvestrovim taborili v bližini pristanišča, da bi imeli na najdaljšo noč čim boljši pogled na ognjemet, spet drugi pa so bili pripravljeni plačati dobrih 1.800 evrov za najem stanovanj nasproti pristanišča.

Letošnja silvestrovanja v senci teroristične grožnje
Bodo pa letošnja silvestrovanja vsaj po Evropi minila z malce grenkim priokusom. Potem ko je od "prijateljskih" obveščevalnih služb pred dnevi prišla informacija, da naj bi teroristi pripravljali napade na evropske prestolnice, so številne med njimi ob izteku leta poostrile varnostne ukrepe. Letošnja silvestrovanja bodo tako na stari celini v senci teroristične grožnje.

Med poostrenimi varnostnimi ukrepi - te so evropske policije večinoma uvedle že po terorističnih napadih v Parizu, okoli božiča pa so jih zaradi omenjenega opozorila še zaostrile - so krepitev navzočnosti in nadzora v mestih, okrepljeno preverjanje osebnih dokumentov in posebna pozornost glede predmetov, v katerih bi se lahko skrivale bombe. Za tovrstno ukrepanje so se med drugim odločili v Rimu in Vatikanu, Londonu, Berlinu, Dunaju, Bruslju ter Moskvi.

Velike zabave na ulicah prestolnic sicer načeloma niso odpovedane, a bodo tokrat malo drugačne: obiskovalci ne bodo smeli nositi večjih torb in steklenic, ponekod jih bodo pregledovali z detektorji kovin, občutno več bo policistov, ognjemeti bodo krajši ali jih sploh ne bo, kot denimo v Bruslju, kjer so odpovedali tudi praznovanja na prostem. Tradicionalne množične zabave ne bo niti na moskovskem Rdečem trgu, ki bo ostal zaprt - uradno zato, ker bodo tam snemali televizijsko oddajo v živo, a dejansko naj bi šlo za odziv oblasti na varnostne grožnje.

Ne bodo pa odpovedali silvestrske zabave na pariških Elizejskih poljanah, ki se je običajno udeleži okoli 600.000 ljudi, a jih bo letos znatno manj, odpovedan pa je tudi ognjemet. To bo sicer prvi množičen dogodek v francoski prestolnici po novembrskih napadih, za varnost pa bo po vsej državi skrbelo kar 100.000 policistov. Samo v Parizu bo na dolžnosti 11.000 policistov, med njimi 1.700 na Elizejskih poljanah.
Britanska policija je medtem za zadnji dan v letu na ulice poslala precej več oboroženih policistov kot običajno. Grožnje terorističnih napadov namreč ostajajo "zelo verjetne". V silvestrski noči bo na ulicah osrednjega Londona, kjer bo ob reki Temzi tradicionalni ognjemet, okoli 3.000 policistov.

Vstopi v novo leto po svetu