Irski geji in lezbijke se veselijo odločitve o legalizaciji istospolnih porok. Foto: Reuters
Irski geji in lezbijke se veselijo odločitve o legalizaciji istospolnih porok. Foto: Reuters
false
Veselje, da so irski volivci na referendumu podprli istospolne poroke. Foto: EPA
false
Irci so, kot kažejo prvi podatki, izglasovali legalizacijo porok istospolnih parov. Foto: EPA

Po tem ko je postalo jasno, da so Irci prižgali zeleno luč, je središče Dublina preplavila množica istospolnih parov in njihovih podpornikov, ki praznujejo zgodovinsko odločitev. "Doslej je veliko gejev na Irskem čutilo, da jih tolerirajo. Zdaj vemo, da gre za veliko več," je dejal 48-letni Fred Schelbaum, ki je napovedal poroko s svojim partnerjem.

"Skoraj socialna revolucija"
Minister za zdravje Leo Varadkar, prvi irski minister, ki je priznal istospolno usmeritev, je ocenil, da je bila kampanja pred referendumom "skoraj kot socialna revolucija". Za RTE je spregovoril iz centra za štetje v Dublinu, kjer je bilo po njegovih besedah 75 odstotkov udeležencev referenduma za legalizacijo porok istospolnih parov.

"Mislim, da gre za zmago. Videl sem odpiranje volilnih skrinjic na območjih, ki niso nujno liberalna, tam kaže na odločno zmago," je že dopoldne dejal minister za enake možnosti Aodhan O'Riordan. "To je zelo močno sporočilo vsakemu članu skupnosti LGBT na Irskem in na svetu."

Poraz so kmalu po začetku preštevanja glasov priznali tudi glavni nasprotniki istospolnih porok. "Kot kaže, so v tem hipu vsi 'za'. Zelo smo razočarani," je dejal John Murray iz katoliškega inštituta Iona.

Irska, sicer ena najbolj katoliških držav na svetu, bo tako postala prva država, ki bo istospolne poroke dopustila po odločanju na referendumu. Zdaj bo sledila sprememba ustave.

Visoka volilna udeležba
Referendum je zaznamovala visoka volilna udeležba. V Dublinu, Limericku in Waterfordu je bila več kot 60-odstotna, v Corku, Carlowu, Kilkennyju, Donegalu, Tipperaryju, Kerryju in Galwayu pa se je referenduma udeležila več kot polovica volilnih upravičencev. Teh je skupno 3,2 milijona.

Spremembo v državi, v kateri so homoseksualnost dekriminalizirali šele leta 1993, splav pa je z izjemo, ko je ogroženo življenje matere, še vedno nezakonit, so podprle vse glavne politične stranke, tudi vladajoči konservativci.

Leta 2010 so na Irskem uzakonili civilno partnerstvo in tako priznali zvezo med homoseksualci, ki pa se v več vidikih razlikuje od zakonske skupnosti.