Istospolne poroke podpira večina prebivalstva. Foto: Reuters
Istospolne poroke podpira večina prebivalstva. Foto: Reuters
Irska glasovala o istospolniih porokah

Irska velja za eno najbolj katoliških evropskih držav in kot zadnja zahodnoevropska država je homoseksualnost dekriminalizirala šele leta 1993, splav pa je ob redkih izjemah, ko je ogroženo življenje matere, še vedno nezakonit.

Legalizacijo istospolnih porok podpirajo vse glavne politične stranke, tudi konservativci, poleg njih pa tudi številni zvezdniki iz sveta glasbe, filma in športa.

"Recite da, da za vključenost, da za pravice, da za enakost. Razbremenite ljudi in jim pustite, da so to, kar so," je pred glasovanjem dejal irski premier Enda Kenny.

Proti spremembam so številni starejši in ljudje na podeželju ter Katoliška cerkev, ki pa ima zaradi niza škandalov v zvezi s spolnimi zlorabami otrok in ob vse večji sekularizaciji družbe v zadnjih letih manj vpliva, kot ga je imela nekoč. Glede na anketo, ki jo je v soboto objavil časopis Irish Times, uživa legalizacija 70-odstotno podporo.

Nič ni zanesljivo
A zmaga zagovornikov spremembe ustave v tej smeri ni zagotovljena, saj je vse odvisno od tega, ali se bodo podporniki v zadostnem številu udeležili glasovanja. Izidi referenduma bodo znani v soboto.

Istospolne poroke priznava že več držav na svetu, kot so Francija, Velika Britanija, Brazilija in Nova Zelandija, ki pa se o tem niso odločale na referendumu, ki so ga do zdaj izvedli samo v Sloveniji in Hrvaškem, kjer pa so zmagali nasprotniki legalizacije.

Na referendumu se Irci odločajo še o eni spremembi ustave, ki bi dovoljeno starost za kandidaturo za predsednika države znižala s sedanjih 35 na 21 let.

Irska glasovala o istospolniih porokah